Sušička na prádlo ušetří čas i množství prádla, které musíme doma mít. Umíte ji správně používat?

7. březen 2024

Nejlepší prádlo je usušené na slunci v mírném vánku. S tím je však zejména v zimě docela problém. Proto si mnoho z nás pořizuje domů moderní sušičky na prádlo. Umíme je však správně vybrat a používat?

Při výběru sušičky hraje roli mnoho ukazatelů. Musíme se přizpůsobit prostoru, množství prádla a dalším podmínkám našich domácností. Na co bychom však nikdy neměli při jejich koupi zapomenout, je také jejich technologie, která nám může ušetřit mnoho starostí. Například s odvodem páry ze sušeného prádla. Dnes už většina sušiček má kondenzační okruh, který umožňuje po kondenzaci přebytečnou vodu jímat do nádoby k tomu určené, či dokonce přímo odvádět do odpadu.

Cena energií je dnes docela vysoko, a tak bychom měli vždy volit sušičku s tepelným čerpadlem. Dokáže ušetřit poměrně značnou část elektrické energie a navíc u ní z velké části odpadá problém co s přebytečným teplem.

Kombinace pračky a sušičky ušetří v domácnosti spoustu času

Dvoustupňová filtrace

Další pozornost bychom měli také věnovat účinné filtraci. Měla by být minimálně dvojstupňová, abychom zabraňovali pronikání prachu ze sušeného prádla do obytných prostor. V této souvislosti není od věci nahlédnout i dovnitř sušičky, jak jsou filtry přístupné a jak dobře se čistí. Také zvážit, zda nebude pronikat prach z prádla do kondenzačního modulu sušičky, kde může postupně výrazně snížit její účinnost.

Čištění filtrů sušičky je mimochodem také základním pravidlem správného používání. Platí to jak o hlavním filtru, který najdeme většinou někde kolem dvířek do sušičky a který by se měl vyčistit po každém jejím použití, tak je nutné vždy hned vylít vodu ze zásobníku, pokud ji nevypouštíme přímo do odpadu. Vnitřní filtry chránící zařízení sušičky nemusíme čistit pokaždé, ale měli bychom jim po nějakém čase věnovat pozornost a vyčistit je. Jejich zanešení totiž prodlužuje sušení a snižuje účinnost přístroje.

Filtr v sušičce

Typy sušení

Sušička je jinak poměrně nenáročné zařízení. Většina uživatelů používá dva základní programy. Ten, který ponechává v prádle část zbytkové vlhkosti, je vhodný pro oděvy, které budeme následně žehlit. Naopak po vysušení úplném stačí například bavlněná trička poskládat a uklidit do skříně, žehlit se většinou nemusí.

Prádlo do sušičky bychom měli dávat co nejlépe vyždímané, ale poradí si většinou i s prádlem, které se ždímat nesmí. Stačí zvolit vhodnou teplotu. Existují i koše, které zabrání pohybu, například sušených tenisek v bubnu.

Sušička

Naopak pro péřové oblečení pomůže s jeho nadýchání v sušičce několik balonků, které jej při sušení „naklepají.“

Existují také některé mýty, které jsou se sušením prádla v sušičce spojené. Například, že by se nemělo prádlo, které budeme sušit, máchat v avivážních prostředcích. To však výrobci sušiček vyvracejí. Pokud použijete aviváž na prádlo, následné přemáchání odstraní z prádla vše, co by mohlo sušičce vadit a v pohodě prádlo vysuší.

Spustit audio