Svatá Ludmila: Křesťanství bylo jednou z příčin sporu mezi ní a její snachou Drahomírou

1. březen 2023

Národem milovaná svatá Ludmila byla klíčovou osobností přemyslovského rodu a první českou světicí. Spolu s manželem knížetem Bořivojem I. přijali v roce 882 křest přímo z rukou slovanského věrozvěsta Metoděje.

Právě křesťanství bylo později jednou z příčin sporu mezi Ludmilou a její snachou Drahomírou. Svého vnuka knížete Václava Ludmila vychovávala ke zbožnosti a mírumilovnosti, a když se ujímal vlády, podporovala ho v orientaci Čech na Bavorsko. Jenže Václavova matka Drahomíra hledala spojence v Sasku a mezi oběma ženami to začalo pořádně jiskřit.

Ludmila nakonec ustoupila a uchýlila se do ústraní na hradiště Tetín. Drahomíra se ale stále obávala jejího vlivu, a tak se rozhodla zbavit tchyně definitivně. Ludmilu na Tetíně přepadli najatí vrahové Tunna a Gomon a uškrtili ji. Podle legendy její vlastní šálou, která se později stala symbolem svaté Ludmily.

Český národ začal Ludmilu uctívat ještě dřív, než byla oficiálně svatořečena. Kníže Václav nechal její ostatky přenést do kostela svatého Jiří, kde je na konci 20. století důkladně prozkoumali antropologové. Zjistili, že svatá Ludmila se dožila 61 let. To byl v 10. století úctyhodný věk.

autor: Jan Herget
Spustit audio