Svatomikulášská městská zvonice na pražské Malé Straně nabízí nevšední pohled na Karlův most

8. leden 2023

Když na Malé Straně vystoupáte na ochoz Svatomikulášské městské zvonice, která byla poslední hlásnou věží v Praze, otevře se vám malebný výhled na malostranské domy a náměstí a dokonce i na Karlův most. Zvonice, která sloužila zároveň jako požární hláska a sídlo věžníka, byla sice budována spolu s kostelem svatého Mikuláše, ale její větší část byla postavena až po dokončení chrámu.

Stavbu navrhl a postavil významný barokní architekt Kilián lgnác Dienzenhofer. Jeho žák a zeť Carlo Lurago ji doplnil o některé detaily. Věž byla stavebně dokončena už roku 1752, i když oficiálně se datuje ukončení prací až k roku 1755. Dva roky na to byla budova poškozena při pruském obléhání Prahy.

Výška věže je stejná jako výška vedlejší kopule chrámu svatého Mikuláše. Vyhlídkový ochoz se nachází 65 metrů nad zemí. Ačkoli se může na první pohled zdát, že věž náleží ke kostelu, nikdy církvi nepatřila. Byla vždy součástí obecního majetku Malé Strany, což vyjadřuje znak umístěný nad vchodem. A proto má také číslo popisné, které kostelní stavby většinou nemají, a samostatný vstup z náměstí.

Věž svatého Mikuláše byla poslední hlásnou věží v Praze. Úkolem hlásného bylo zvonit při požáru a ukazovat směr červeným fáborem vyvěšeným z okna, v noci pak lucernou. Od 60. let 20. století se v duchu tehdejšího režimu změnil účel stavby. A sice na pozorovatelnu Státní bezpečnosti pro sledování západních ambasád sídlících v okolí věže.

Svatomikulášská městská zvonice je otevřená každý den. Teď, v zimním období, od ledna do března od 10 do 18 hodin, v létě pak až do 21 hodin.

Spustit audio