Toužíte po hadovi? Pořiďte si krajtu, radí chovatelka a tanečnice s hady

6. prosinec 2022

Linda Barrijová chová krajtu a hroznýše. Podle ní je právě krajta královská vhodným hadem pro chovatele začátečníky. Je celkem nenáročná, není agresivní. Ovšem pokud má dobré podmínky k životu, což je hlavně prostorné terárium, dostatek vody a krmení.

„Někdo nedává ten okamžik, kdy had chytá živou myšku. Ale výhodou českých odchovů je, že většina hadů je zvyklá na neživou potravu, tedy zmražené myšky, což se pak obejde bez stresu,“ konstatuje chovatelka. Krajta je podle ní na stravu nenáročná, nepotřebuje žádné speciální vitamíny. Malý had se spokojí s jednou malou myškou za deset dní, dospělému hadovi postačí odrostlé mládě potkana po třech týdnech až měsíci.

Čich je nejlepší ze všech hadích smyslů. Je spojen s chutí. Podle chovatelky had v podstatě ochutnává rozeklaným jazýčkem pachy. Na patře má dvě jamky, tzv. Jacobsonův orgán. Ten je schopen rozlišit molekuly různých pachů. Had je k jamkám dopravuje svým rozeklaným jazykem. Proto ho tak často vysunuje zvláštním zářezem v tlamě.

Chovatelka Linda Barrijová a svlečená kůže hada, konkrétně jejího hroznýše Honzíka

Proč se had svléká

Hadi se svlékají jednou za dva až tři měsíce. Je to druh očisty, něco podobného, jako když kočka nebo pes pravidelně líná. Čas svlékání se pozná podle toho, že kůže hada ztratí jasnost barev. Svlékání pak probíhá ve třech fázích.

„Had působí matným dojmem, vypadá, jako by začal plesnivět. Ve druhé fázi se mu zakalí oko. Voda se totiž musí dostat i pod průhledné oční víčko, aby had mohl svléknout i to oční víčko. Poslední třetí fáze spočívá v tom, že se mléčně zabarvené oko odkalí. A podle našich zkušeností je za 24 hodin od tohoto okamžiku převléknuto,“ vysvětluje chovatelka a tanečnice s hady.

Spustit audio