Tvarohové knedlíčky nejsou jen dezert, mohou se stát i netradiční přílohou k masu

Zkuste si doma udělat vlastní tvaroh z čerstvého mléka a z něj pak tvarohové knedlíčky. Pozor, nemusí být jen završením vašeho menu v podobě sladkého dezertu, ale můžete je servírovat i jako přílohu k drůbežímu nebo mladému masu. Postup představil šéfkuchař Zbyněk Kulver z restaurace Panské v Bechyni v jižních Čechách.

Tvarohové knedlíčky

400g poloměkkého tvarohu
120g dětské krupice
1 větší vejce
sůl
1 vejce

Postup:

V míse si smícháme tvaroh s dětskou krupicí, žloutkem a solí. Tvaroh z vaničky je pro přípravu knedlíků vhodnější, protože má jemnější konzistenci. Přidáme našlehaný sníh z bílku, díky kterému bude knedlík nadýchanější.

Z takto připraveného těsta si vytvarujeme knedlík, který dáme vařit na 3 až 5 minut do kastrolu s vřelou vodou. Vodu solit nemusíme, protože máme slané už těsto. Až knedlík vyplave na hladinu, necháme jej minutu povařit a poté vyndáme.

. Až knedlík vyplave na hladinu, necháme jej minutu povařit a poté vyndáme

Podáváme jako přílohu například ke kuřecímu nebo hovězímu masu nebo také ke zvěřině.

Tip

Pokud chceme knedlíčky podávat jako dezert, těsto při přípravě osladíme a knedlík před vařením naplníme ovocem. Uvařený knedlík následně můžeme obalit v nastrouhaném perníku.

Jak si vyrobit domácí tvaroh?

1 l mléka
0,5 dcl vinného octa

Postup:

Do kastrolu s mlékem přidáme ocet a promícháme. Ohřejeme na velmi malém plamenu. Mléko přivedeme pomalu téměř pod bod varu (na vloženém teploměru udržujeme teplotu blízkou 93 stupňů).

Zbyněk Kulver v akci

Mléko v hrnci jen jemně pění u okraje hrnce, ale nevaří se! Hrnec odstraníme ze zdroje tepla a ponecháme zakrytý na nerušeném místě tam, kde je možno udržet teplotu kolem 22 stupňů. Vhodná je například zahřátá trouba, kterou po dosažení požadované teploty vypínáme.

Zde ponecháme mléko po dobu 6 hodin nebo až do doby, kdy vysrážený tvaroh plave. K tomu je třeba více či méně času, v závislosti na teplotě, prostředí a charakteru mléka.

Pak natáhneme přes přiměřeně velkou mísu zdvojené řidší plátno, nebo ještě lépe dvě vrstvy jemně síťované polyamidové záclonoviny (silonové tkaniny). Přes toto plátěné "síto" přecedíme tvaroh, čímž ho oddělíme od syrovátky, ale jen v množství, aby tvaroh viskozitou připomínal jogurt. Nesmí být příliš suchý a drobivý.

V případě hodně teplého počasí operaci scezení nebo odkapávání syrovátky provedeme v chladnějším prostředí, například umístěním nádoby se sítem do ledničky.

Zbyněk Kulver

Pod vedením svého šéfa Pavla Mináře připravuje kvalitní jídla z lokálních, sezonních a vždy čerstvých surovin. Pravidelně se v restauraci pořádají různé gastro akce. Drží se hesla: „Dobrá tabule je prvním poutem dobré společnosti.“