U briošek a croissantů sousta neukusujeme, ale ulamujeme a jíme rukama, říká Ladislav Špaček

19. květen 2024

Croissanty, briošky nebo jiné máslové pečivo z překládaného těsta se už dlouho těší velké oblibě. Koupit ho můžeme nejen v pekárnách, ale dnes už také v kavárnách nebo cukrárnách. Můžeme takové pečivo vzít do ruky stejně jako koblihu, nebo ho ulamovat spíš jako chleba?

Croissant je ranní snídaňové pečivo, je to tedy pečivo určené ke snídaní. Máme ho na talířku a k němu si dáváme kávu nebo čaj. Pochází z Francie, kde je dokonce povinnost jíst ho rukama. Takže croissant uchopíme prsty a utrhneme z něj malý kousek. Je to proto, že se v podstatě nedá ulomit, uvnitř je měkký a rozpadal by se. Utrhneme příslušnou část a příslušné sousto si můžeme namazat džemem, případně namočit do medu, pokud to restaurace nabízí. Potom vkládáme do úst.

Vždycky si otřeme ústa i prsty ubrouskem, protože přece jenom nějaká mastnota ulpí jak na rtech, tak na prstech.

Stejně tak ovšem zacházíme i s dalšími druhy pečiva, například dáme-li si nějaký koláč nebo briošky. Uchopíme do prstů a jíme ho rukama. Pokud jsou briošky kompaktní a suché, vždycky dáme přednost tomu, že je ulomíme.

U povidlového koláče to nebudeme riskovat, tam se do něj asi musíme zakousnout. Nicméně u briošek a croissantu jdeme společenskou cestou ulamování.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio