U osady Butov ve Stříbře můžete narazit na pravěkou kamennou mohylu. Sloužila jako pohřebiště

7. duben 2023

Pravěkých mohyl se v naší krajině dochovalo poměrně hodně. Většinou jde o výraznější pahorky v terénu, které se nacházejí zpravidla v lesích. Na Tachovsku v Plzeňském kraji byste objevili hned několik takových mohyl, ale jen jedna z nich je odkrytá. Což umožňuje trochu víc poznat tuto jinak velice vzdálenou dobu.

Mohyla u osady Butov ve Stříbře je jedinou odkrytou pravěkou mohylou v západních Čechách. „V roce 1936 ji odkryl a prozkoumal Otto Eichhorn, někdejší stříbrský středoškolský pedagog a ředitel tamního muzea,“ říká vedoucí Oddělení prehistorie Západočeského muzea v Plzni Milan Metlička.

Kameny navršené na mohyle pamatují střední dobu bronzovou. „Pocházejí z období zhruba tisíc pět set let před naším letopočtem,“ upřesňuje Milan Metlička. Několik metrů od odkryté mohyly se nachází další, která však odkrytá není. „Mohyly nestály jednotlivě, ale vytvářely celá mohylová pohřebiště, na daném území je vždy několik mohyl pohromadě. V jihozápadních Čechách máme přes 250 mohylových pohřebišť a dochovaných mohyl zhruba pět až osm tisíc,“ říká archeolog.

Otto Eichhorn nechal mohylu u Butova odkrytou záměrně, aby si ji mohli lidé ze Stříbra prohlédnout při nedělních vycházkách. To bylo před druhou světovou válkou. A protože jde o Sudety, bylo odtud po válce německé obyvatelstvo odsunuto a povědomí o tom, že se tady tato mohyla nachází, zaniklo. „Teprve až v 90. letech se nám podařilo mohylu identifikovat a o dvacet let později jsme provedli její rekonstrukci,“ dodává Milan Metlička.

Mohyly jako takové jsou ve své podstatě pohřební pahorky, pod nimiž může být pohřben jeden či více jedinců. „Dále rozlišujeme, zda byl dotyčný pohřben kostrově, nebo jestli byl spálen kremací. U tohoto pohřbu to zrovna bohužel nevíme. Na informační tabuli u mohyly vidíme předměty, které zde byly nalezeny. Jde o pět nádob a bronzovou břitvu. Originály si návštěvníci mohou dnes prohlédnout ve stříbrském muzeu,“ uzavírá archeolog.

Spustit audio