U Sirákova vznikl na hranici mezi Čechy a Moravou půvabný hraniční přechod. Je jako ze Tří veteránů

16. květen 2020

Byly doby, kdy byla naše republika hraničními kameny rozdělená na Čechy a Moravu. Mnohé tyto hraničníky vydržely dodnes. Jeden stojí i u silnice za Sirákovem na Vysočině. A protože jsou lidé v Sirákově veselí, svůj hraniční přechod k sousedům na moravskou stranu si vylepšili. Dnes je to místo dokonce vyznačené na mapách.

Asi jeden a půl kilometru za Sirákovem, ve směru na Nové Veselí, stojí u silnice zajímavé značky. Člověk jako by se právě propadl o nějakou tu stovku let zpátky. Na oválné plechové tabuli je vyobrazená moravská orlice a pod ní nápis: Vítá vás markrabství moravské. Z druhé strany pro změnu český lev vítá v království českém. Zemská hranice tu skutečně historicky byla, což dokládá nejen kamenný hraničník, ale i stará mapa, která stojí o kus dál. Na ní je napsáno, že platná hranice mezi Čechami a Moravou tu byla až do roku 1949.

Sirákovští obyvatelé, v čele s Jaroslavem Vlčkem a Zdeňkem Blažkem se rozhodli, že nenechají dávné hranici zaniknout. Na místě v roce 2003 vybudovali hraniční přechod se vším všudy. Stojí tu dokonce i budka s figurínou pohraničníka, u silnice se na stožáru třepotá česká vlajka, a za budkou roste mladá lípa.

Zemská hranice mezi Čechami a Moravou u Sirákova

Na hraničním přechodu se pravidelně scházejí Češi a Moraváci z nejbližšího okolí. „Na Moravské části je Újezd, Matějov, Rudolec, Veselí, a na české Sirákov, Poděšín, Nížkov, Skrýšov, Záborná,“ vyjmenovává Zdeněk Blažek. S úsměvem dodává, že mezi Čechy a Moraváky samozřejmě panuje řevnivost. Naštěstí si ji vybijí při přetahování lanem. Naposledy vyhráli Češi. Po jednom z takových setkání zůstala na hraničním přechodu postavená chlebová pícka. V té si teď může kdokoli opéct špekáček.

Pro turisty je na místě připravený stojan na kola vyrobený z velké klády, a zastřešená odpočívka. Tam je pověšená skříňka s knihou návštěv, do které může každý návštěvník napsat své dojmy. Je tu i zápis cestovatele z kanadského Toronta.

Spustit audio