U Střezetic probouzí emoce dojemný pomník vztahu člověka a koně na bitevním poli

30. listopad 2023

Cestou ze Střezetic na Všestary, asi devět kilometrů severozápadně od Hradce Králové, stojí po pravé straně silnice monumentální dojemné sousoší jezdce a koně, které láká k tomu, aby si ho člověk prohlédl zblízka. Bronzová pieta padlým vojákům a zvířatům z jezdecké bitvy vyvolává emoce. Není oslavou války, ale naopak přibližuje utrpení, které válečný konflikt působí všem zúčastněným.

„Samotná jezdecká srážka u Střezetic se odehrála v závěrečné fázi rozhodující bitvy u Hradce Králové 3. července 1866. V odpoledních hodinách Prusové dobyli centrum rakouských pozic a došlo k hromadnému ústupu celé rakouské Severní armády. Tehdy nařídil její vrchní velitel Benedek svému záložnímu jezdectvu, aby vyrazilo vstříc nepříteli a zabránilo tak pronásledování ustupující a unavené armády,“ píše se na stránkách Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 s tím, že tato významná epizoda bitvy u Hradce Králové vešla do dějin pod názvem Srážka jízdy u Střezetic. Zúčastnilo se jí asi 11 tisíc jezdců obou znepřátelených armád, čímž se stala druhým největším střetnutím jezdectva v 19. století.

Rakouské jezdectvo se v ní vůči přesile vyznamenalo, zastavilo pruské pronásledování a odvrátilo tím hrozící katastrofu celé Severní armády. Cena za to byla ale vysoká. Rakušané uváděli ztráty, tedy padlé, nezvěstné, raněné a zajaté v počtech 71 důstojníků, 1 102 mužů a 1 692 koní, Prusové postrádali 31 důstojníků, 409 mužů a 402 koní. A to všechno za pouhou půlhodinu.

Pomník vypráví dojemný příběh jezdce a koně

První pokus o postavení důstojného pomníku, který by tuto událost připomínal, proběhl už v roce 1913. Plány ale překazila první světová válka. Po vzniku samostatného Československa stavba pomníku nebyla už z politických důvodů možná a vybrané peníze se použily na úpravu Ossaria na Chlumu.

S myšlenkou na obnovu záměru přišel současný Komitét 1866 na podzim roku 2008. O rok později projekt schválila valná hromada Komitétu. Pomník měl být věnován „jezdcům i jejich věrným koním, kteří se ze střezetické pláně už nikdy nevrátili, ale potažmo nadčasově všem jezdcům a koním, jimž přinesly války mnoha minulých staletí smrt.“ Komitét pak ztvárnění pomníku svěřil sochaři Petru Novákovi z Jaroměře, umělci, který se věnuje právě plastikám koní.

Jezdecké sousoší dominuje rovinaté krajině, ve které se odehrávala jedna z krvavých bitev roku 1866

"Sousoší, které bylo odlito v Umělecké slévárně HVH v Horní Kalné, představuje chvíli poté, co zraněný kůň uprostřed bitvy shodil jezdce a klesl k zemi. Rakouský kyrysník, který je bez přilby, drží koně za hlavu a pomáhá mu vstát. Výjev ukazuje, že kůň je v tomto případě závislý na člověku, ale zároveň i člověk na koni, protože pouze ten mu umožní dostat se mimo bitevní vřavu a zachránit se," popisuje příběh zakletý v bronzu Josef Šrámek, historik z Muzea Východních Čech a člen Komitétu pro udržování památek z války roku 1866. Zároveň připomíná, že část peněz na pořízení díla se podařilo vybrat díky veřejné sbírce.

Nádherné sousoší na betonovém podstavci obloženém kameny je 6 metrů dlouhé, 2,5 metru vysoké, 1,5 metru široké a váží 1 135 kilogramů. K pomníku, který stojí na příhodně vybraném místě, zvoleném už v roce 1913, vede cestička od silnice. Okolí je zatravněné a osázené několika keři. K areálu patří i lavička a informační tabule, která popisuje průběh bitvy a další okolnosti. Ti, kdo už se tam byli někdy podívat, se shodují na tom, že první dojem je jedinečný a zasazení sousoší do krajiny nemá chybu.

autor: VaW
Spustit audio