U Větrného Jeníkova na Vysočině můžete slyšet studánku zpívat. Chce to ale trochu trpělivosti

22. duben 2019
Česko – země neznámá

V lese Temníku u Větrného Jeníkova na Vysočině jsou tři studánky. A jedna z nich prý dokonce zpívá. O znovuvzkříšení a zvelebení lesních pramenů se před lety zasloužil jihlavský ochránce přírody Karel Holub. A proto jedna ze studánek nese jeho jméno. Prameny dostaly zastřešení a staly se místem odpočinku a rozjímání.

Les Temník leží asi tři kilometry severně od Větrného Jeníkova. Kdysi snad opravdu temný byl, ale v poslední době kvůli nepřízni počasí a kůrovci prořídl. Studánky v něm ale zůstaly. Nejznámější z nich je asi Zpívající studánka. Pramení na kraji lesa, kousek od silnice. Poměrně nedávno byla spolu s nedalekou Lochovou studánkou upravená, vybavená lavicemi a roubenou budkou se šindelovou stříškou. Dnes bohužel Zpívající studánce budka chybí a cedulka říká, že tu zloděj od roku 1995 řádil třikrát.

„Tady u té studánky dochází k jevu, kdy se hladina vody dostane nad úroveň odtokové trubky. A zpívání vzniká v okamžiku, kdy ta trubka saje vzduch,“ vysvětluje bývalý starosta Větrného Jeníkova Miroslav Vašíček, který byl přítelem Karla Holuba a spolu s ním se místním studánkám věnoval. Na zpívající efekt studánky si ale návštěvník musí počkat. Někdy zazpívá, někdy ne.

Asi kilometr od Zpívající studánky po zelené turistické značce leží Lochova studánka. Z ní pramen vytéká trubkou pod dřevěným můstkem do malého jezírka. Na velké informační tabuli je napsaný příběh sedláka Locha, po kterém je studánka pojmenovaná. „To byl sedlák, který oral tady na poli. Pravděpodobně měl nějaké zdravotní potíže a přišel se napít,“ říká Miroslav Vašíček. Pověst říká, že ho při tom začal někdo ze studánky tahat za vousy. Sedlák se lekl, utekl domů, ale záhy zemřel.

Třetí studánka leží necelých dvě stě metrů od Zpívající studánky. Dlouho to byl jen volný přírodní pramen, ke kterému ale ochránce přírody Karel Holub velmi rád chodíval. Jeho přátelé ji proto po jeho smrti upravili a pojmenovali právě po něm.

Vodu ze všech tří studánek místní lidé běžně pijí a říká se mezi nimi, že má dokonce i léčivé účinky. Ani v jednom z pramenů ale nebyla voda odborně testovaná. Každopádně je ale čistá, chladivá a příjemně lahodná. 

     

Spustit audio