Uskupení kamenů v Polné na Vysočině představuje mapu zdejšího mikroregionu i jednoduchý kalendář

11. listopad 2020

Znáte písničku od Miroslava Černého „Balíček karet“? Tak právě tou se nechal inspirovat František Vacek z Polné na Vysočině. Napadlo ho, že by všechny obce Mikroregionu Polensko mohly darovat kámen, a on by z nich s pomocí města vytvořil něco mezi mapou a kalendářem.

Uskupení kamenů dostalo svou konečnou podobu v roce 2018. Do té doby trvalo celé čtyři roky, než se jednotlivé kameny podařilo nashromáždit. Každý má jiný tvar, jinou barvu a jinou velikost. Všechny ale skutečně pocházejí z území obcí, které mají v uskupení představovat.

Na informační tabuli, která u kruhu stojí, je přesný seznam dvaceti dvou obcí Mikroregionu Polensko, které jsou tu zastoupené. Každý kámen má své číslo, takže je jednoduché určit, odkud který z nich pochází. A je tu i přehledná mapka mikroregionu, aby každý viděl, kterým směrem od Polné jednotlivé obce skutečně leží.

Uskupení kamenů v Polné na Vysočině

Číslo jedna má kámen z Polné. Je největší a tvoří středový sloup celé sestavy. V kalendáři představuje rok. Vedle Polné stojí nejmenší kámen z nedalekého Šlapánova. Ten představuje půlrok. Vnitřní kruh pak tvoří roční období a zároveň světové strany, vnější kruh pak symbolizuje dvanáct měsíců. A pokud bychom si kámen představující obec Polnou místo roku představili jako den, našli bychom pak v okolním kalendáři ráno, poledne, večer a noc i dvakrát dvanáct hodin.

Polenské uskupení připomíná tajemné kamenné kruhy druidů a je možné, že i tento náš český vyzařuje nějakou energii. „Šel jsem jednou od města a vidím za jedním kamenem nohy. Sedělo tam asi šestnáctileté děvče a mělo v ruce knížku. Říkala: já se sem chodím učit, mně to tady jde dobře do hlavy,“ vypráví František Vacek.

Kruh s uskupením dvaceti dvou kamenů leží v Tyršově ulici v Polné, na louce u hráze rybníku Peklo. Nad vodou se tyčí polenský zámek a hrad.

Spustit audio