Utajené vodopády zvané Na Čůráčkách jsou překrásným kouskem přírody na Podmokelském potoce

28. únor 2019
Česko – země neznámá

Vydejme se k ne příliš známým vodopádům zvláštního jména - Na Čůráčkách. Najdeme je na Podmokelském potoce na Rokycansku v západních Čechách. Nevede k nim žádná turistická značka natož chodník a ke zdolání příkré soutěsky je třeba trochu námahy i odvahy. Cíl cesty ale rozhodně ohromí.

Vodopády se na potoce nacházejí asi dvě stě metrů před jeho ústím do řeky Berounky. Podle serveru vodopady.info vznikla tahle působivá kamenná a vodní podívaná na tvrdých starohorních vyvřelinách. Ty odolávaly erozi Podmokelského potoka během čtvrtohor, když řeka Berounka vytvářela svoje hluboké údolí.

První větší vodopád je vysoký asi pět a půl metru. Jeho horní část tvoří několik kaskád, spodní třímetrová je téměř svislá. Druhý vodopád je asi padesát metrů nad prvním a jeho celková výška je přibližně šest metrů. Horní stupeň má výšku čtyři metry. Spodní stupeň tvoří asi dvoumetrové kaskády. Po dalších pár krocích se nachází třetí vodopád.

Proč vodopády Na Čůráčkách

Měli jsme štěstí, že jsme sem přišli v předjaří, těsně po tání sněhové nadílky. Díky tomu měly vodopády vody dost a všude kolem nás to šumělo a hučelo. V létě tu ale protéká jen malé množství vody. A u některých převisů to vypadá, jako by jen někdo čůral dolů ze skály. Tak alespoň místní vysvětlují úsměvný a netradiční název vodopádů Na Čůráčkách.  

A kudy k nim? Nejlepší přístup je od řeky Berounky proti proudu Podmokelského potoka. Jen musíte být opatrní, protože budete procházet podél soukromých chat. I to je možná jeden z důvodů, proč se o těchto překrásných vodopádech málo ví.

Dostat se k nim můžete také po proudu Podmokelského potoka od obce Podmokly. Cestou se můžete zastavit na místě nálezu dávného keltského pokladu. Ten už tam sice není, ale místo nálezu je dodnes označené a opatřené informačním panelem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.