Úterý: Rok, na který nezapomenu

2. leden 2018

Který rok vašeho života se nesmazatelně zapsal do vaší paměti? Co nezapomenutelného se v tom roce odehrálo? Jak to ovlivnilo váš život? Chystáte se v letošním roce na něco mimořádného? Věříte tomu, že i z hlediska numerologie, či astrologie jsou některé roky předurčené k tomu, aby byly úspěšnější, než ty jiné, a naopak?

Taky máte pocit, že čím jsme starší, mění se naše vnímání času? Jako dětem nám přijde, že všechno ubíhá strašně pomalu. Obzvláště chvíle ve škole a čekání na prázdniny jsou nekonečné. Jak roky ale přibývají, čas najednou začne plynout rychleji a my ho ani nestačíme sledovat. Čím je to způsobeno?

Například i tím, že vnímání našeho času ovlivňují podněty z okolí. Pro děti je vše nové a jejich mozku trvá déle, než vše zpracuje, proto je tok času zdánlivě pomalejší. Dospělí se oproti tomu s tolika novými stimuly zvenčí nesetkávají a bez velkého emočního náboje často jen opakují již zažité věci. Jejich dny proto plynou relativně rychleji.

Kromě těchto vysvětlení svou roli v rychlosti času hraje i počet prožitých let. Čím jsme mladší, tím jeden rok zabírá více procent našeho života, a naopak. Dítěti připadá deset let jako obrovská doba, dospělý, který deset let prožil například už třikrát, to ale už příliš nevnímá.

Co z toho všeho vyplývá? Pokud chcete, aby vám život tolik neprotékal mezi prsty, jednoduše neustále něco objevujte a učte se novým věcem. Měsíce a roky plynou a mizí v nenávratnu. Ale hezké a intenzivně prožité chvíle jsou naším světlem po celý náš život.

autor: zos
Spustit audio