V Bochově pod hradem Hartenštejnem je obnovený pramen. Oranžové zbarvení dokládá vysoký obsah železa

8. květen 2019
Česko – země neznámá

Karlovarský kraj je bohatý na množství minerálních pramenů. Ty nejznámější najdete na kolonádách v Karlových Varech, v Mariánských a Františkových Lázních. Další stovky jich jsou rozesety i po méně známých místech v jejich okolí. Jeden téměř zapomenutý byste našli v obci Bochov pod hradem Hartenštejnem.

První zmínky o zdejším železitém prameni pocházejí z 19. století. Jeho okolí bylo upraveno jako výletní místo pro místní obyvatele i návštěvníky. Cesta k prameni byla osázena stromořadím a okolí vývěru zkrášlovaly dřeviny a rostliny. Toto slavné období dnes připomíná už jen převislý jasan, který roste přímo u pramene.

Téměř zapomenutý a značně poničený bochovský pramen byl obnoven a znovu zpřístupněn až v roce 2009. Pro kdysi významnou kyselku znamenala zásadní změnu druhá světová válka a následný odsun původních německých obyvatel. S nimi totiž zmizeli ti, kteří o pramen dlouhá léta pečovali a využívali jej. Nově příchozí obyvatelé, často ze vzdálených končin, neznali toto bohatství kraje a pramen upadl v zapomnění.

Pramen vyvěrá ze země na okraji lesa. Vede k němu nenáročná cesta, která začíná na kraji města u Panského rybníka. Při prvním pohledu na pramen vás jistě zaujme jeho oranžová barva. Tu má na svědomí vysoký obsah železa. Dřevěný přístřešek nad pramenem je volně přístupný po celý rok. Až si sem uděláte výlet, pokochejte se i krásnou okolní přírodou, ale vodu raději nepijte. Její kvalita totiž není garantovaná.

Spustit audio