V Brdech právě v těchto dnech rozkvétají chráněné sibiřské kosatce. Zdrželo je chladné jarní počasí

28. květen 2019
Česko – země neznámá

Kvůli letošnímu chladnějšímu jarnímu počasí a nedostatku vláhy na sebe některé jarní květiny nechaly opravdu dlouho čekat. Například v Brdech ve středních Čechách, které jsou vyhlášenou lokalitou mnoha chráněných květin i živočichů. V okolí zaniklé brdské vesničky Hrachoviště právě v těchto dnech rozkvétají krásné kosatce sibiřské a za několik dní se tu začne hojně vyskytovat zajímavý drobný živočich - listonoh letní.

Chráněná krajinná oblast Brdy vznikla v roce 2016 na území bývalého vojenského újezdu. Téměř šedesát let byla celá oblast pro veřejnost nepřístupná. Asi devadesát procent území bývalého újezdu tvoří les, zbylou část využívala armáda především jako cvičiště se specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelnicí.

Obec Hrachoviště měla podobný osud jako několik dalších vesniček v oblasti Brd, které počátkem 50. let musely ustoupit Vojenskému újezdu Brdy. Dnes ji zde připomíná pouze jedno stavení, základy několika domů a nedaleká kamenná vápenice. Na památném kameni jsou vytesány letopočty 1331 a 1952. Z obce Podluhy vás k němu zavede žlutá turistická trasa. Ačkoliv Hrachoviště je dnes přímo uprostřed ochranného pásma, v jeho těsné blízkosti jsou nejen krásné lesy a louky, ale také dodnes fungující vojenská autoškola.

Uzavření vojenského prostoru pro veřejnost a přítomnost armády přitom paradoxně celé oblasti přinesly i řadu pozitiv. Specifické přírodní podmínky tu totiž vznikly mimo jiné i díky působení vojenské techniky.

Vzácný listonoh připomíná trilobita

Oblast Hrachoviště má statut Evropsky významné lokality díky hojnému výskytu mnoha chráněných živočichů a rostlin. Nejčetněji je zde zastoupen kosatec sibiřský, který je pro Brdy doslova typickou květinou. Při dostatku vláhy a teplého jarního počasí může dorůstat i ve volné přírodě až do výšky jednoho metru. Mezi další chráněné druhy patří například upolín evropský, prstnatec májový nebo zvonečník hlavatý.

Z živočichů se tu hojně vyskytuje chráněná kuňka žlutobřichá, jejíž houkání můžete zaslechnout hlavně zjara v době páření. A nedaleká vojenská autoškola připravila ideální podmínky pro některé drobné obojživelníky. Terén rozježděný těžkou vojenskou technikou je totiž plný kaluží a tůněk, ve kterých se drží voda. Při jarních deštích se tak stávají ideálním místem pro život řady živočichů. Hrachoviště je jedním z mála míst, kde se hojně vyskytuje listonoh letní z řádu lupenonožců, který díky svému krunýři připomíná trilobita.

Listonoh letní je drobný živočich, který má malý krunýř a pod ním mnoho nožiček, za pomoci kterých se ve vodě pohybuje. Vajíčka dokáží přežít v suchu velmi dlouho, proto se tento živočich objevuje až po prvních jarních vydatných deštích a za teplého počasí. Tůňky kolem Hrachoviště jsou na jaře a v létě listonohem doslova přeplněné, a když vodu nezkalí vojenská technika, zkalí jí tisíce nožiček listonohů, kteří si místní tůňky oblíbili.

Spustit audio