V Českém Krumlově se vyrábí karamel se zlatými šupinkami
Každý, kdo někdy zkoušel zkaramelizovat cukr, dobře ví, jak tenká je hranice mezi úspěchem a propadákem. Rozhodují sekundy. A na této hraně úspěšně balancují Kalkušovi z Českého Krumlova. Původně si dělali sladké karamelové sirupy jen pro sebe a své kamarády. Jenže „karamelových kamarádů“ stále přibývalo, takže se Kalkušovi rozhodli, že se vařením karamelu zkusí živit.
A daří se jim. Odběratelů i ocenění stále přibývá. Václav Kalkuš ukazuje ty nejcennější diplomy a plakety, které má vyrovnány na okenním parapetu. Ocenění „Česká chuťovka“ získali za kávový karamel. Hned vedle je cena Regionální potravina a úplně vpravo je vítězná cena ze soutěže „Rozjezdy roku“. Tento muž, který už pod logem rodinné firmy Karamelový sen uvařil dvě tuny cukru, neskrývá svou hrdost.
Záleží na cukru
Svůj karamel Kalkušovi vyrábí z klasického bílého řepného cukru. Melasa, která je v ostatních cukrech – třtinovém nebo nerafinovaném hnědém, totiž podle jejich zkušeností výrobu zbytečně komplikuje.
Karamelové příchutě
Jako každý výrobce i tento experimentuje s příchutěmi. Zkoušeli kakao, grapefruit, chilli, sůl, zázvor nebo vánoční koření. Na trhu se dobře ujal karamel s kávovou příchutí a potom karamel zlatý.
Zlatý karamel
Ten je právě vyprodaný, chybí totiž zlato, Ale další o ryzosti 22 karátů už je na cestě. Se zlatem se Kalkušovi nechali inspirovat od výrobců šumivého vína, Baylieys nebo třeba marmelád. Experimentují s velikostí šupinek i ryzostí. Na chuť ani trvanlivost to vliv nemá, je to o vzhledu. Lahve s třpytivým zlatem lákají návštěvníky trhů, kam jezdí prodávat.
Sladká historie
Karamel údajně vznikl náhodou. Říká se, že kdysi jedné hospodyni spadla do pytle s cukrem svíčka. Kalkušovi se ale na karamelovou cestu vydali záměrně. Irena Kalkušová je totiž přesvědčená, že je zdravější: „Zdravou výživou se zabývám už 20 let a můžu říct, že se nám karamel osvědčil.“ Díky karamelizaci se cukry štěpí na ty lépe stravitelnější jednoduché, které podle Ireny Kalkušové používají i sportovci v iontových nápojích.