V Jablonci nad Nisou se můžete v expozici Svět zázraků pokochat krásou skleněných vánočních ozdob

12. prosinec 2022

Jablonec nad Nisou proslavila ve světě sklářská výroba, za velkou louží pak především výroba skleněných vánočních ozdob. Není proto divu, že právě v Jablonci nad Nisou se nachází největší veřejná sbírka těchto ozdob. Místo našla v nové přístavbě historické budovy muzea.

A stejně jako je neobvyklá sama přístavba ve tvaru černého krystalu, tak je i neobvyklé pojetí stálé expozice s názvem Svět zázraků, anglicky World Of Wonders. Zkratka angůlického názvu WOW docela přesně vystihuje první dojem z putování vánočních ozdob za oceán do země zaslíbené.

Nová stálá zážitková expozice vánočních ozdob otevřená v létě 2022 má podobu zaoceánského parníku, mořských vln a útesů i mrakodrapů na Manhattanu. Návštěvníky na palubě vítá kapitán, což je zvláštní samostatná ozdoba s jistými náznaky mimozemšťana. „Jde o autorské dílo sklářského výtvarníka Milana Vobruby, který v roce 1968 prchl z Čech do Švédska a pro jablonecké muzeum navrhl autorskou kolekci vánočních ozdob, které vytvořila a namalovala Kamila Parsi Žďárská,“ vysvětluje ředitelka muzea Milada Valečková.

Unikáty vyráběné pouze pro americký trh

Hlavním obsahem jedinečné sbírky je dar bývalé exportní společnosti Jablonex. Firma na konci svého působení muzeu darovala svoji vzorkovnu z přelomu 20. a 21. století. V expozici ale samozřejmě nechybí ani nejstarší vánoční ozdoby z počátku 20. století. Jde o foukané tvary plněné voskem, aby krásně visely, v některých je navíc fosfor, díky kterému svítí. „Pak tady máme ozdoby z papíru, papírmašé, které se zdobily balotinou. Ty jsou ze soukromé sbírky kurátora muzea Petra Nového, takže vlastně z jeho stromečku,“ poznamenává Milada Valečková.

Další z historických ozdob jsou perličkové, které zachraňovaly obživu pro foukače skleněných perliček a dodnes se dělají v Poniklé. Nechybí ani prvorepublikové ozdoby významné rodiny Bergrových. Další kolekce je z let socialismu a nejsou to jen kouličky, ale nepřeberné množství tvarů a barev. Ty pamatují snad v každé rodině a většina z nich se vyrábí dodnes.

Na druhou stranu je v expozici Svět zázraků hodně ozdob, které se dělali jen pro Spojené státy Americké. Ty byly pro skleněné vánoční ozdoby nejvýznamnějším trhem, a co si tam vymysleli, to naši vzorkaři vytvořili. Jsou to unikáty, které se nikdy na českém trhu neobjevily nebo jen v minimálním množství jako takzvané souběhy. Některé byly tak zdobené nebo měly takový motiv, že byly pro českého zákazníka nepřijatelné. Jiné byly zase příliš drahé, třeba ozdoba v podobě fabergerova vejce.

Tvary fabergeho vejce

V expozici Svět zázraků je vystaveno 3307 ozdob a nejmenší z nich je čtyřcentimetrový slon. Jablonecké muzeum ale vlastní na 16 000 ozdob a tak počítá s tím, že ve stálé expozici se bude obměňovat část věnovaná současným ozdobám. A v horizontu tří let muzeum plánuje zpřístupnění depozitáře vánočních ozdob. Muzeum je otevřené denně mimo pondělí.

Spustit audio