V jihlavské zoo žije nejdelší krokodýl čelnatý na světě. Je mu šedesát let a má přes čtyřicet potomků

8. listopad 2019

Jen pár desítek metrů od centra Jihlavy, krajského města Vysočiny, v údolí lesoparku Heulos, leží devítihektarová zoologická zahrada. K hlavnímu vchodu pohodlně dojedete autem. Ovšem mnohem romantičtější je cesta od kostela svatého Jakuba, po svažitých cestičkách parku dolů k řece Jihlávce.

„Jihlavská zoologická je zajímavá tím, že nabízí pět kontinentů,“ říká mluvčí zahrady Martin Maláč. Hned u hlavního vchodu návštěvníci procházejí africkou savanou se surikatami nebo žirafami a míjejí vyhlídkový maják na Shetlandských ostrovech, ze kterého je krásný výhled nejen na ZOO, ale i na část Jihlavy. Austrálii zastupuje ranč s budovou, ve které poletuje množství papoušků. Ve výbězích pak poskakuje několik druhů klokanů.

Zajímavá je i jihoamerická expozice, před níž je malý výběh s roztomilými, ale poněkud přerostlými morčaty. „To jsou morčata domácí, která slouží k původnímu účelu, na jídlo,“ dodává Martin Maláč s tím, že v ZOO jsou morčata jen pro potěchu oka. Uvnitř amazonského pavilonu žijí v teráriu barevné šípové žabky, ale i rodinka lenochodů. Ta sedí na větvích přímo nad hlavami návštěvníků. Znečištění oděvu se ale nikdo bát nemusí. Lenochod prý i v přírodě slézá vykonat potřebu na zem.

Shetlandský maják

Mezi nejnovější pavilony jihlavské zahrady patří tropický, kde je trvale udržovaná teplota dvacet sedm stupňů Celsia. Kromě třímetrové anakondy tam žijí i suchozemští hadi, želvy a krokodýli. Dva krokodýli čelnatí, Rocco a Key, žijí v ZOO už skoro čtyřicet let. Předtím žili ve Dvoře Králové, kam je přivezli z volné přírody. Jejich věk se tak odhaduje na přibližně šedesát let. Rocco je navíc zřejmě největším krokodýlem svého druhu na světě. „On nám tu přerostl udávané rozměry vlastního druhu. Má skoro dvě stě třicet centimetrů. I když se to těžko měří,“ říká Martin Maláč.

Součástí jihlavské ZOO je i výběh koz kamerunských, který je pro návštěvníky přístupný. A také velké dětské hřiště s tobogánem. Ten nemá váhové ani výškové limity, takže se na něj mohou projet i dospělí. Jihlavská zoologická zahrada je včetně obchodu a restaurace přístupná celoročně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.