V lesích u Prádla objevíte romantickou Poustevnu. Stojí na vysoké buližníkové skále

19. duben 2023

Nepomucko v Plzeňském kraji je bohaté na nejrůznější památky a turistické cíle všeho druhu. Hodně míst je tam spojeno s nejznámějším místním rodákem, svatým Janem Nepomuckým. Některé zajímavé lokality jižního Plzeňska jsou navíc poměrně dobře ukryty v lesích, takže o nich ne každý ví. Příkladem je takzvaná Poustevna.

Poustevnu najdete v lese u obce Prádlo, kde je možné případně nechat automobil. K místu pak vede červeně značená turistická trasa. Kromě neobvyklých skalních útvarů spatříte na svahu vrchu zvaného Na Skalici pozoruhodnou stavbu.

„Nacházíme se v nadmořské výšce 560 metrů a před sebou máme romantickou kruhovou stavbičku. Je to jakási věžička na vysoké buližníkové skále vystavěná z místního tmavého kamene krytá šindelovou střechou. Velmi pravděpodobně pochází z 19. století a vznikla jako součást romantických úprav zelenohorského panství,“ říká památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa.

Les, ve kterém se stavba nachází, patřil totiž k zelenohorskému zámku, který vlastnila rodina Colloredo-Mansfeldů, respektive ve druhé polovině 19. století již provdaná kněžna Vilemína z Auerspergu. „Právě ona se ráda projížděla krajinou a navštěvovala různá zajímavá zastaven. Nejspíš z její iniciativy bylo upraveno i toto místo,“ dodává památkář.

Stejně jako v minulosti je možné i dnes se do kruhové věžičky podívat. Je k tomu ale zapotřebí pevná obuv a také špetka odvahy, jelikož lávka, která donedávna sloužila k přechodu nad menší skalní proláklinou, tam už není.

Kruhové věžičce se obecně říká Poustevna, ale podle Pavla Kroupy je celá věc poněkud složitější: „Místo je spjaté s pověstí o poustevníku Břímotovi. Nevíme ale, jestli sem pověst nebyla jen přenesena. Každopádně se v místním podání vypráví o tom, že zde žil poustevník Břímota. A jelikož tu v té době věžička ještě nestála, obýval zřejmě jednu skalní rozsedlinu tady pod námi.“ Pojmenování Poustevna je tedy nejspíš přeneseným označením původní skalní rozsedliny.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio