V lesoparku u obce Skalka na Prostějovsku jsou ukrytá pohádková jezírka. Lákají i svatebčany

3. září 2023

Obec Skalka na Prostějovsku v Olomouckém kraji je známá především svými lázněmi, ve kterých se léčí choroby revmatického charakteru a pohybového ústrojí. Užít si tam ale můžete i nenáročné procházky, které vás zavedou do lesoparku na kopci Na Skalkách, kde se ukrývají dvě pohádková jezírka. Místní je pojmenovali Přední a Zadní. Cestou k nim narazíte na několik míst určených k odpočinku a relaxaci.

Mnoho lidí jezdí do lázní Skalka pro vyhlášenou alkalicko-sirnatou vodu. K pramenům Jan, Svatopluk, Cyril a Metoděj a Julinka je možné se dostat přes malý, upravený park. Od něj pak vede cesta na kopec Na Skalkách, odkud se otevírá krásný pohled do okolní krajiny. Vidět je Prostějov, Velký Kosíř, Svatý Kopeček u Olomouce, Tovačov nebo Dub nad Moravou.

Pěšinou je pak možné vstoupit do smíšeného lesoparku, který ukrývá dvě jezírka. Vznikla na místech lomů, ve kterých se dříve těžil kámen. Místní jim říkají Přední a Zadní. To Přední je větší, obklopují ho mohutné stromy, rákosí a skaliska. „Naši rodiče se sem ještě chodívali koupat, my už jenom bruslit,“ říká Miloslava Šálková, která má na Obecním úřadě ve Skalce na starosti ekonomicko-technický úsek.

Druhé jezírko s příjemným paloučkem leží nedaleko. Na první pohled romantické místo už přilákalo mnoho snoubenců, kteří se rozhodli uzavřít tu sňatek. „Celý prostor je velmi malebný a vždy upravený, o což se starají místní rybáři,“ doplňuje vedoucí lázní Skalka Věra Hyžďálová.

Cestou k jezírkům narazíte na dřevěný megafon, do kterého si můžete sednout nebo lehnout a poslouchat zvuky lesa

Trasy, které lesoparkem vedou, jsou turisticky nenáročné a navíc je na nich spousta odpočinkových míst. Všechny cesty jsou také díky turistickému oddílu přehledně značené.

Na cestě k jezírkům minete několik fitness, balančních a edukačních prvků. „Děti se díky nim třeba dozvědí, kteří ptáci žijí v lese a čím se živí,“ popisuje část přírodního kvízu Miloslava Šálková. Na trase stojí také velký dřevěný megafon, do kterého si můžou kolemjdoucí sednout nebo lehnout a poslouchat zvuky lesa.

Spustit audio