V Letohradu obnovili zámeckou oranžerii. Hostí nejen teplomilné rostliny, ale i australskou faunu

22. červen 2023

Letohrad v Pardubickém kraji má od konce května novou turistickou atrakci. Město opravilo historickou oranžerii v tamním zámeckém parku. Po desítkách let, kdy objekt sloužil jako klubovna nebo sklad, se do ní opět vrátily subtropické rostliny. V další části expozice vznikla velká voliéra.

Letohradský zámek, který nechal v roce 1680 postavit hrabě Hynek Jetřich Vitanovský z Vlčkovic, stojí na místě původní středověké tvrze. V letech 1820 až 1830 vybudoval hrabě Marcolini-Feretti zámecký park, ve kterém dodnes roste řada vzácných druhů rostlin. Park později prošel mnoha romantickými úpravami. Na místě bývalého rybníčku byla vybudovaná empírová kašna se sochou nymfy a vznikla tu i umělá jeskyně dlouhá 25 metrů.

Ve spodní části parku město opravilo historickou oranžerii, která vznikla už při úpravách parku v první polovině 19. století. Objekt o dvou podlažích sloužil v minulosti k nejrůznějším účelům. Bylo tu kino, divadlo, učebny a klubovny, později také sklad. Stavba si i po rekonstrukci zachovala původní dispozici podzemního podlaží a také původní okenní otvory. Návštěvníci oranžérie si mohou pod skleněnou výplní prohlédnout také důmyslný systém někdejšího vytápění.

Zámecká oranžerie má dvě části. Levá je určená subtropickým rostlinám. Najdete tu banánovníky, citrusy nebo různé palmy. A také bonsaj, ovšem už jen jako připomínku nejstarší bonsaje pěstované v Evropě. Ta totiž byla velmi dlouho opravdovým klenotem letohradské oranžerie. Od roku 1977 se o tuto bonsaj starají v botanické zahradě v Liberci. Bonsaj jalovce čínského v roce 1882 přivezl z Japonska do Vídně hrabě Josef Filip Stubenberg a v roce 1928 ji daroval svému bratrovi Karlu Stubenbergovi, který žil v Letohradu.

Zámecká oranžerie v Letohradu

Příroda Austrálie

V bezprostřední blízkosti historické oranžerie stojí objekt s vnitřními i vnějšími voliérami exotických papoušků. O ty se stará Klub chovatelů exotického ptactva v Letohradu. Ve spolupráci s městem tak vznikla myšlenka věnovat část zámecké oranžerie právě australské fauně. Mimo jiné tu uvidíte i výběh s klokany.

Prostředí oranžerie připomíná australský kontinent, s kulisou červených skal Královského kaňonu. U vstupu do expozice fauny uvidíte velké akvárium s osmi sty litry vody. Žije v něm 32 druhů živočichů. Například korály, dovezené přímo z pobřeží Austrálie, dále hvězdice nebo ježovky. Exotické rybky pocházejí z Indického oceánu.

Mezi subtropickými rostlinami letohradské oranžerie nechybějí banánovníky

Ve voliéře se chovatelé starají o 16 australských papoušků. Nejmenším druhem jsou amady, jejichž biotopem jsou teplé a suché savany severní části Austrálie. Ve voliéře si můžete prohlédnout také nejkrásnější australské papoušky kakadu inka, které podle předsedy Klubu chovatelů exotického ptactva v Letohradu Zdeňka Tomky nechová žádná zoologická zahrada v Česku.

Spustit audio