V Malé Skále v Českém ráji můžete obdivovat hrad na skále, zámek, kapli i roubený statek

8. březen 2021

Český ráj má řadu míst, která si vysloužila pojmenování „Perla Českého ráje“. Jsou to především hrady a zámky - namátkou Valdštejn, Hrubá Skála či Kost. Co se týká obcí, tak si označení „Perla Českého ráje“ jednoznačně zaslouží Malá Skála. Současnou podobu má z roku 1953, ale její historie sahá až do 13. století.

V Malé Skále mají hrad i zámek, nádhernou kapli, vyhlášený statek, a to vše obklopené přírodními krásami. Nejvýraznější dominantou jsou Suché skály a Vranovský hřeben. Na jeho konci se asi 60 metrů nad hladinou řeky Jizery nachází vyhlídka Zahrádka zvaná někdy také Belveder.

Ostrý Vranovský hřeben patří mezi nejatraktivnější partie Českého ráje. Z vyhlídky Zahrádka je vidět nejen samotná obec Malá Skála, ale i další krásné partie. Úžasný je pohled do údolí Jizery směrem na Turnov. Nad Malou Skálou se pak tyčí 562 metrů vysoký vrch Sokol, pod kterým vede vyhlídkový okruh, jenž je zároveň naučnou stezkou o lesním hospodářství. Přímo naproti vyhlídce se tyčí pískovcové Suché skály.

Pod vyhlídkou je jez a Žlutá plovárna, vlevo pohled do údolí Jizery přitékající od Železného Brodu. Na levém úbočí je vidět dnes soukromý zámek Malá Skála, bývalý pivovar a kaple sv. Vavřince z roku 1869, před kterou stojí socha Jana Nepomuckého. Kaple prošla roku 1996 kompletní rekonstrukcí. Na nové výzdobě se podíleli významní akademičtí malíři Pojizeří. Vladimír Komárek, který vytvořil oltář, Křížová cesta je dílem Josefa Jíry. Jeho jméno nese i Maloskalská galerie v patře Boučkova statku.

Boučkův statek

Boučkův statek patří mezi nejčistší ukázky lidové architektury Pojizeří. Patrový roubený dům s kamenným hospodářským traktem, vysokou členitou lomenicí a sedlovou střechou doplňuje stodola s dnešní půjčovnou koloběžek a malý přízemní výměnek, kde sídlí infocentrum.

Současná podoba venkovského statku pochází z roku 1813. Od té doby nedošlo k žádným významnějším proměnám. A právě v tom je obrovská historická a kulturní hodnota Boučkova statku. V Malé Skále a jejím okolí je toho ale k obdivování mnohem víc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.