V Modré mají největší sladkovodní tunel v Evropě. Areál Živá voda přibližuje život pod hladinou

26. říjen 2019

V Modré u Velehradu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji se můžete vydat tři metry pod hladinu rybníka. V areálu nazvaném Živá voda mají totiž největší sladkovodní tunel v Evropě. Díky němu můžete pozorovat život v potoce, ve velké tůni, v rybníce nebo pod hladinou mokřadu.

Hned při vstupu do areálu Živá voda vás zaujme obrovská maketa ryby jménem vyza velká visící u stropu. „Tento model představuje poslední kus ulovený u nás kolem roku 1918. Měří 5 metrů a 36 centimetrů,“ popisuje správce areálu Živá voda Jiří Kroča.

Vyzy velké už bohužel v našich řekách nenajdeme, a to kvůli vodním stavbám, jako jsou například jezy, zdymadla, splavy nebo přehrady. „Může za to člověk, že vyza velká je technicky vymizelým druhem,“ dodává Kroča.

Vyza velká je přitom rekordmankou v dlouhověkosti, může se totiž dožívat více než 100 let. „U nás máme pouze dvacetileté, takže taková rybí miminka,“ říká s úsměvem Jiří Kroča. K vidění jsou tu také kapří veteráni, kterým je zhruba 12 až 16 let. „Dominuje mezi nimi Jonáš s 28 kilogramy a 116 centimetry,“ upřesňuje správce areálu.

Lada, projekt Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku

Celou vodní scenérii mohou návštěvníci Živé vody obdivovat i ze shora. Do konce října mají v Živé vodě v Modré u Velehradu na Uherskohradišťsku otevřeno denně od 9 do 17 hodin. Od listopadu pak už jen od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio