V obci Andělská Hora stojí unikátní trojboký kostel od italského architekta Alliprandiho

28. říjen 2021

Obec Andělská Hora na Karlovarsku je známá především díky zřícenině středověkého hradu Engelsburg, která stojí na skále v nadmořské výšce 717 metrů. Našli byste tam ale ještě jeden významný turistický cíl. Raně barokní kostel Nejsvětější Trojice, který tu byl postavený na přelomu 17. a 18. století.

Na místě dnešního kostela stála již ve 14. století dřevěná poustevna a mariánská kaple, pod níž vyvěral pramen s životadárnou vodou. A právě proto zde nechal hrabě Heřman Jakub Černín, tehdejší majitel panství, postavit poutní kostel Nejsvětější Trojice.

Návrh kostela vzešel z dílny významného italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho, který byl dvorním architektem rodu Černínů. Je autorem celé řady převážně pražských šlechtických paláců. Sakrálním stavbám se věnoval jen okrajově. Kromě kostela v Andělské Hoře najdete jeho další církevní stavby třeba v Litomyšli nebo Benešově.

Kostel byl postaven na půdorysu rovnostranného trojúhelníku. Tento symbol se v Alliprandiho návrhu objevuje hned několikrát. Celý areál má také půdorys trojúhelníku. Na jeho vnější straně se nacházely tři otevřené kaple. Trojboký byl i původní oltář, který se však do dnešních dnů nedochoval, podobně jako jedna z kaplí. Nedochovala se ani většina vybavení či výzdoby interiéru kostela.

Jedna ze dvou dochovaných kaplí

Od 19. století sloužil kostel jako hřbitovní a po druhé světové válce postupně zchátral. Díky celkové rekonstrukci, která proběhla na začátku milénia, byl obnoven a dnes slouží jako výstavní prostor. Můžete tu navštívit expozici věnovanou zaniklým obcím Doupovska, které zmizely z mapy kvůli zřízení vojenského prostoru Doupovské hory.

Podle pověsti v blízkosti kostela vyvěral pramen s životadárnou vodou, dnes tu stojí vzrostlá tzv. Alvínina lípa

Do kostela se zájemci mohou přijít podívat od června do srpna. Skupiny pěti a více osob si mohou individuálně domluvit prohlídku po celý rok. Stačí zavolat na obecní úřad v Andělské Hoře.

Spustit audio