V okolí Chocně můžete narazit na sedm tajemných smírčích křížů. Ke každému z nich se váže legenda

22. únor 2019
Česko – země neznámá

Dnes se vydáme do Pardubického kraje za tajemnými smírčími kříži. Jsou to malé, hrubě tesané kamenné kříže, které bývají na návsích, stávají uprostřed polí nebo na okrajích cest. A vždy z nich vyzařuje cosi tajemného. Legendy o jejich vzniku se předávají z generace na generaci. A sedm takových je zmapováno v okolí města Chocně.

 

 

 

„Smírčí kříže se stavěly na místech nějaké smutné až tragické události. A tuto událost tady měly připomínat,“ říká Jana Havelková z městského Infocentra v Chocni. První kříž stojí na polní cestě v Hemži - Březnici a je už opravený, pospojovaný kovovou obručí. Legendu k němu tam neznají, ale nedaleko je další kříž, který je spíš hraničním kamenem, a ten legendu má.

Kdysi chtěl prý neposedný čert z pekla ven a neměl dovolení od Lucifera. Začal proto kopat tunel, a když už byl skoro nad zemí, přistihli ho. Malý kousek ocasu byl už ale na světě. Ten pak zkameněl a od té doby se mu říká Čertův ocas. Tolik pověst, ale přirovnání je opravdu trefné.

Další dva kříže bychom objevili u obce jménem Dvořisko. Na silnici mezi Chocní a Dvořiskem stojí zachovalý smírčí kříž, který má uprostřed vytesaný v kameni další kříž a nahoře ještě dva malé křížky. Nedaleko něj pak stojí ještě jeden, který je ale vlastně ž jen torzem. I tyto kříže svoji legendu mají.

Dva mladí myslivci milovali jednu dívku. Ta se nemohla rozhodnout, koho z nich si vybere, a tak se mladíci vyzvali na souboj. A protože byli oba dobří střelci, při souboji zemřeli. Pro připomínku této tragické události postavili lidé na místě neštěstí smírčí kříž.

Okolí Chocně má zmapováno sedm takových smírčích křížů. Pokud se za nimi chcete vydat, ať už na kole nebo pěšky, najdete veškeré potřebné informace na stránkách města Choceň v sekci Informační centrum. Včetně legend i mapy, díky které se můžete po jejich stopách vydat.

autor: BAL
Spustit audio