V Praze se otevřelo muzeum světla. V Lumia Gallery uvidíte a zažijete světelná umělecká díla

17. leden 2023

Více než osm set metrů čtverečních, sedmnáct unikátních světelných instalací, nejmodernější současné digitální umění. Tak by se dala charakterizovat nová stálá výstava Lumia Gallery v centru Prahy. Nabízí hru se světly i se zvukem. Nejfotografovanější je interaktivní obří led koridor propojený s led mappingem a synchronizovaným zvukem. Výstava je největší svého druhu ve střední Evropě.

Lumia Gallery, to je umění i zábava. „Každá instalace si najde svého příznivce,” říká majitel galerie a autor několika děl Filip Feex. K tvorbě světelných zařízení, na které bylo použito více než dva kilometry kabelů a stovka zrcadel, přizval umělce Ati Sphere, Michala Škorpíka a Slávka Hrdinu. „Populární je také zrcadlové bludiště. To naše je moderní a dokáže návštěvníky pěkně zmást. Sám se v něm někdy ztratím,“ doplňuje Filip Feex. Ano, je to pravda, s Filipem jsme se ztratili i při natáčení.

Výstava začíná místností, která se snaží navodit pocit nekonečna. „Jsou tu naprogramovaná světla a k tomu spousta zrcadel, takže má člověk pocit, že jeho výhled nekončí ani nahoře, ani dole, ani do žádné ze stran. Chtěli jsme, aby si lidé vyzkoušeli pocit prostoru, který není nijak ohraničen,“ popisuje vstup do expozice její spolutvůrce.

Dalším vystaveným kouskem jsou světlené rostliny, u kterých můžete hrát a brnkat na jejich organické tvary, na větve a na stvoly. Projít se ale můžete i řekou. „Tu představuje interaktivní videomapping na zemi, kde jsme vytvořili určitou kulisu připomínající koryto řeky,“ popisuje umělec. Vlní se jako voda a když jí člověk projde, zůstává za ním stopa.

Světelné rostliny, na které lze hrát

Zrcadlový labyrint, videomapping, 3D projekce, kaleidoskopické kino, ledmapping nebo interaktivní videoprojekce reagující na pohyb a postavení návštěvníků. To je jen malý výčet toho, co můžete v Lumia Gallery vidět. Obsah stálé výstavy se bude pravidelně obměňovat. Expozice je vhodná pro všechny věkové kategorie. Víc než slova napoví přiložené fotografie.

Stálou světelnou výstavu nazvanou Lumia Gallery najdete v pražské Celetné ulici, mezi Staroměstským náměstím a Prašnou bránou. Otevřená je denně od 10 do 20 hodin.

Spustit audio