V pražském Muzeu Bedřicha Smetany si můžete poslechnout tóny jeho Vltavy přímo nad řekou

29. březen 2019
Česko – země neznámá

Budova Muzea Bedřicha Smetany se řadí k nejkrásnějším novorenesančním stavbám v Praze. Stojí na Novotného lávce na břehu Vltavy, v těsném sousedství Karlova mostu. Expozice v muzeu mapuje Smetanův život a dílo. Nově je otevřena výstava s názvem Nevěsta prodaná do ciziny. Z muzea se navíc naskýtá jedinečný pohled na řeku Vltavu, Karlův most a panorama Pražského hradu.

Budovu krášlí bohatá sgrafitová výzdoba podle návrhů významných českých malířů 19. století Mikoláše Alše a Františka Ženíška, kteří se v té době významně podíleli i na výzdobě blízkého Národního divadla. Pro severní průčelí obrácené ke Karlovu mostu navrhl František Ženíšek výjev z boje Pražanů se Švédy v roce 1648. Však se také bojovalo jen pár kroků odsud. Mezi okny jsou pak umístěny postavy vytvořené podle návrhů Mikoláše Alše. Ostatní plochy jsou dekorovány bohatým ornamentem s rostlinnými, zvířecími a figurálními motivy.

Původně se v objektu nacházela Staroměstská vodárna, na konci komplexu dřívějších staroměstských mlýnů. V roce 1929 už ale budova vodárenským účelům nesloužila, a tak sbor pro postavení pomníku Smetanovi požádal o její propůjčení pro Smetanovo muzeum, které bylo založeno v roce 1926. Trvalo dlouho, než magistrát žádosti vyhověl. Muzeum se pro veřejnost otevřelo až 12. května 1936. V roce 1984 byla před budovu muzea umístěna socha Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského.

Prostory muzea jsou tematicky i architektonickým řešením rozčleněny do čtyř částí. První je věnována Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze a jeho pětiletému působení ve švédském Göteborgu. Druhá část expozice zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862 až 1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života. Ve třetí části je pojednáno poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu.

Smetanovým stěžejním dílům jsou v expozici věnovány „partitury“ s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech. Ty je navíc možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby.

Socha Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského tu stojí od roku 1984

Výstava s názvem Nevěsta prodaná do ciziny prezentuje nejpopulárnější českou operu - Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany - od prvního provedení v cizině v Petrohradě v roce 1871 ještě za autorova života, přes její triumf ve Vídni roku 1892, uvedení v New Yorku s Emou Destinnovou v roce 1909 až po její nejnovější nastudování. Na výstavě jsou představeny především fotografie, divadelní cedule a plakáty, které doprovází originální pamětní stuhy, medaile či alba ze sbírek Muzea Bedřicha Smetany.

Muzeum Bedřicha Smetany na Novotného lávce v Praze, je otevřeno denně kromě úterý od 10 do 17 hodin. Muzeum je jednou z budov Národního muzea.

Spustit audio