V přerovském muzeu Jana Amose Komenského můžete nahlédnout do třídy Učitele národů

17. červen 2020

V Přerově v Olomouckém kraji se učil a později sbíral své první pedagogické zkušenosti Jan Amos Komenský. Tamní muzeum se stalo prvním na světě, které nese jeho jméno. Může se pochlubit největší sbírkou Komenského map na světě a také expozicí historických tříd. Mezi nimi je i zrekonstruovaná učebna z časů Učitele národů.

Život celosvětově známého filosofa, teologa a pedagoga je nedomyslitelně spjatý s Přerovem. Mladý Jan ve městě studoval na vyšší latinské škole Jednoty bratrské. Po absolvování německých vysokých škol si v Přerově vyzkoušel v praxi své novátorské pedagogické postupy a také se tam připravoval na vědeckou a literární činnost.

Přerované a pokrokoví obyvatelé střední Moravy se k jeho odkazu vždy hrdě hlásili. Roku 1874 slavnostně odhalili první sochu Komenského na světě a ve městě vzniklo první muzeum nesoucí jeho jméno. Muzeum Komenského sídlí na zámku na Horním náměstí.

Jeho součástí je i expozice historických tříd. Nahlédnout tam můžete například do učebny z časů Rakousko-Uherska, z dob První republiky i z 50. let minulého století. A samozřejmě nechybí ani zrekonstruovaná třída z časů Komenského.

Muzeum Komenského v Přerově

Strohé dřevěné lavice a stůl, nádoby na inkoust, husí brka. Ve stolku za katedrou objevíte nástroj, kterým si kantor sjednával kázeň - metličku. Pro ty, kteří zrovna nevynikali bystrým rozumem, nebo si nenastudovali zadanou látku, byla připravena tak zvaná oslí lavice, nad kterou visí obrázek osla. Ve třídě si také můžete prohlédnout jednu z Komenského map Moravy. Budete obdivovat detailní zpracování každé cestičky, kopce, zaznačení měst i těch nejmenších vesnic.

Návštěvou muzea ovšem putování po stopách Učitele národů v Přerově končit nemusí. Určitě se ze zámku vydejte k nábřeží řeky Bečvy, kde stojí moderní Komenského památník. A to přesně na místě, kde archeologové v roce 420. výročí narození slavného pedagoga objevili základy bratrského sboru a školy, kam Komenský docházel jako žák a později tam učil. Ty jsou dnes zakonzervovány pod zemí. Památník vyznačuje jejich obrysy. Odkrytý zůstal jen původní dlážděný chodník, spojnice mezi modlitebnou a školou. Můžete se tak projít místem, kde prokazatelně kráčel i sám Jan Amos Komenský.

Muzeum Komenského v Přerově má otevřeno celoročně, denně kromě pondělků. Více informací najdete na www.prerovmuzeum.cz.

autor: Jana Zemková
Spustit audio