V přírodní rezervaci Nový rybník budete mít z dřevěné ptačí vyhlídky vodní svět jako na dlani

7. únor 2019
Česko – země neznámá

Nedaleko obce Úherce na severu Plzeňska je možné navštívit zajímavou přírodní rezervaci jménem Nový rybník. Jak název napovídá, jde o rezervaci, která chrání pestrý vodní svět. Kromě dvacítky druhů vzácných ptáků je tam k vidění i řada obojživelníků.

U Nového rybníka lze ptáky pozorovat z dřevěné ptačí vyhlídky. Teď tam vznikají i nové laguny pro obojživelníky a také vyvýšená halda země, na které budou ptáci hnízdit. Přírodní rezervace Nový rybník vznikla společným dílem obce Úherce a odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje v roce 2006.

Nový rybník lemují husté rákosiny a trávy. A kdo z vzácných živočichů tam žije? Třeba rákosník proužkovaný nebo velký, slípka zelenonohá, slavík modráček středoevropský nebo racek chechtavý.

Kromě racků tu hnízdí i potápky černokrké, kachny divoké, poláci velcí, lysky černé, labutě velké, motáci pochopi a v rákosinách další desítky menších druhů ptactva. Na podzim a z jara je tam možné pozorovat divoké husy, lžičáky pestré, čírky obecné i modré, volavky bílé či popelavé a nespočet bahňáků či orlovce říčního.

Pohled nevídaný i opačným směrem od rezervace

Přírodní rezervace Nový rybník není ale to jediné, co můžete z ptačí pozorovatelny vidět. Podíváte-li se opačným směrem, naskytne se vám opravdu nevšední podívaná. Kaskádovitě upravený kopec, který je pozůstatkem někdejšího důlního díla.

A protože vše souvisí se vším, i zdejší rybník se Nový nejmenuje jen tak náhodou. Pár set metrů odsud začala totiž v roce 1860 hlubinná těžba uhlí. A tehdejší velký rybník, který se rozprostíral na ploše 40 hektarů, musel být částečně zrušen. Bylo to proto, aby nedošlo k zaplavování těžební jámy.

Těžba zde dávno skončila a kopec hlušiny dnes prochází rekultivací. Kaskádovitě upravený svah působí opravdu zajímavě. I ten můžete pozorovat společně s vodními ptáky, až si sem, do přírodní rezervace Nový rybník na severu Plzeňska uděláte výlet. Určitě nebudete litovat.

Jak nám prozradil starosta obce Úherce Miloslav Blažek, mezi lagunami pro obojživelníky povede už zanedlouho pohodlný dřevěný chodník. A přibydou prý i informační panely.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.