V Ptačím světě v Safari Parku ve Dvoře Králové uvidíte zvířata v jejich přirozeném prostředí

4. listopad 2021

Zoologická zahrada Dvůr Králové je druhou největší zahradou u nás. Najdete ji v Královéhradeckém kraji v okrese Trutnov, v západní části města Dvůr Králové nad Labem. Jedinečným zážitkovým místem je tam od roku 2019 nově zrekonstruovaný pavilon Ptačí svět. Jeho prostřednictvím se podíváte na Madagaskar i do tropického pralesa rovníkové Afriky.

Kompletně vyměněná vegetace, sladěné výtvarné pojetí a hlavně dřevěný chodník, který vede celým pavilonem a usnadňuje pohyb handicapovaným a rodinám s kočárky. To jsou vylepšení, která ještě umocňují zážitek z návštěvy Ptačího světa.  

Dvě haly propojuje expozice nočních zvířat. Tak zvaná Suchá část představuje oblasti Madagaskaru, vyschlý kaňon v pohoří Makay. Ve druhé, bujnou vegetací zarostlé hale návštěvníka obklopí Vodní svět, evokující přírodu rovníkové Afriky. Pavilon tak umožňuje pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Při procházce Madagaskarem zažijete setkání s želvami paprsčitými, narazíte na největší madagaskarské šelmy fosy, objevíte skryté jezírko a různé druhy ptáků, například tenkozobce, pisily čáponohé, koroptve madagaskarské nebo dvorskou nejhezčí kachničku pestrou, vzácně chovanou.

Koroptve madagaskarské v tzv. Suché části Ptačího světa

Když se návštěvník pozorně dívá, neujde mu ani zvláštní bílá pavučina, která je hnízdem snovače madagaskarského. Tečkou za madagaskarskou faunou a flórou jsou terarijní zvířata: chameleon, leguáni, felsumy, rákosničky běloskvrnné a velcí hadi.

Zaujme i dlabaný člun u jezírka s tenkozobci, který je přímo z Afriky a pochází z projektu Lodě s příběhem. Africké rodiny, které rybaří, jsou na lodích závislé, a když jim plavidlo doslouží, organizátoři projektu jej prodají zájemcům. Peníze pak pošlou zpátky a rodina si tak může pořídit novou loď. 

Dlabaný rybářský člun z Afriky

Ochočený banánovec a velvyslankyně Bornea

Přes temnou expozici nočních zvířat, kde bydlí lemuři maki, ježek bělobřichý a madagaskarský bodlín, vejdete do tajemného tropického lesa s vodopádem a orangutany. Vzduchem víří volně poletující ptáci, kteří hlasitě ohraničují svá teritoria. Ti ochočení se s návštěvníky dokonce kamarádí.

Potěší vás tady zoborožec šedolící, příjemným melodickým hlasem se ozývá turako fialový (banánovec obecný), jehož samička si vás cestou po schodech na ochoz získá svou neohrožeností.   

Velvyslankyně Bornea na africké půdě v pavilonu Ptačí svět

Za skleněnou stěnou se na „lanové“ dráze návštěvníkům předvádějí kriticky ohrožení orangutani bornejští. Ubývá jich hlavně kvůli neustálému zvětšování plantáží palmy olejné. Původní malajský název orang hutan znamená v českém překladu lesní člověk. Ve dvorském Safari parku se podařilo odchovat už devět mláďat, největší zásluhu na tom má samice Žaneta, velvyslankyně Bornea na africké půdě. 

Do dvorské zoo se dostanete autem, autobusem, vlakem i na kole. Přímo u Safari parku můžete zdarma využít velké parkoviště. Pěšky se z centra Dvora Králové nad Labem k bráně parku dostanete po dvoukilometrové procházce městem.

Tropický pavilon Ptačí svět najdete blízko kulturní památky Neumannova vila, která je dnes středobodem celého dvorského areálu. Sídlí tam ředitelství parku. Uvnitř si prohlédnete obrazy malíře Zdeňka Buriana s prehistorickou tematikou.   

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.