V Radvanicích oslavili zrušení nevolnictví v roce 1848 stavbou kaple. Stavět ji pomáhali všichni

19. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Když na jaře roku 1848 císař zrušil nevolnictví, usoudili v Radvanicích na Přerovsku v Olomouckém kraji, že tak důležitou událost je třeba trvale zapsat i do historie vesnice. Místní se proto rozhodli, že si postaví kapli. Přispěli všichni, bohatí i chudí. Sedláci dodali kámen, cihly, písek, domkaři a výměnkáři přiložili ruku k dílu. Za půl roku kaple stála.

 

 

Od poloviny 18. století stávala na návsi v Radvanicích dřevěná zvonice. Když do vsi na jaře roku 1848 dorazila zpráva, že císař a český král Josef II. zrušil nevolnictví, nechal si tehdejší představený obce Franz Zapletal svolat místní obyvatele, aby je o změnách informoval. A také dal rokovat o tom, co by mohli na oslavu pamětihodné a důležité události radvaničtí podniknout. Nakonec se všichni shodli na tom, že postaví velkou kapli, kde by se mohly konat bohoslužby. A hned si také rozdělili úkoly.

Františka Zapletala pověřili vyřízením povolení stavby a zajištěním stavebního mistra. Na Svatém Kopeček u Olomouce se sháněl oltář a další vybavení. Do stavby kaple se ale zapojila celá vesnice. Bohatí sedláci dodali materiál, poskytli povozy, chudí domkaři a výměnkáři začali na stavbě pracovat. Na podzim na věži vztyčili kříž, zavěsili původní zvon ze staré zvonice a 24. října roku 1848 kapli vysvětili. 

Radvanická kaple prošla během sto sedmdesáti let hned několika opravami. V květnu 1900 do ní udeřil blesk, který narušil strop, stěny i oltář. Památka se pravidelně malovala a opravovala. Za války v roce 1942 přišla o svůj zvon, který byl zrekvírován pro válečné účely. Po válce se sice našel, ale byl velmi poškozený. Proto v roce 1948, když kaple slavila stoleté výročí, radvaničtí nechali původní historický zvon znovu odlít. Další generální oprava kaple následovala v létě 1970.

Radvanická kaple má výborné akustické vlastnosti, proto byla využívána třeba k pořádání vánočních koncertů. A také se tam odehrává vítání občánků a samozřejmě i pravidelné bohoslužby. Ve vsi patří k největším místním památkám a také k dominantám radvanické návsi.

autor: zem
Spustit audio