V republice patří k nejmenším. Přesto je z rozhledny Alfonse Muchy krásný výhled nejen na Ivančice

3. duben 2023

Nad městem Ivančice v Jihomoravském kraji se tyčí jedna z nejmenších rozhleden v republice. Vysoká je pouhé čtyři metry. Jméno má po slavném místním rodákovi, malíři Alfonsi Muchovi. A i přes její malou výšku je z ní krásný výhled do okolí. Dostupná je poměrně snadno a to po celý rok a zdarma.

Od roku 1912 stávala na místě dnešní rozhledny dřevěná vyhlídka. Kvůli nedostatku palivového dříví ji ale po devíti letech místní rozebrali. V roce 1930 vyrostla rozhledna nová, betonová a dostala jméno po slavném ivančickém rodákovi Alfonsi Muchovi.

Slavnostní otevření proběhlo 1. června 1930. Náklady na její výstavbu činily tehdy pět tisíc a jedno sto korun. Stavbu vyprojektoval místní tiskař a grafik Miloš Navrátil, stavitelem byl Karel Feith. V roce 2000 byla rozhledna zrekonstruována a odstraněny dřeviny, které bránily ve výhledu.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce pouhých čtyř metrů. Rozhledna se tak řadí k těm nejmenším v republice. Je ale postavena na kopci Réna nad městem a skýtá nádherný výhled na Ivančice i okolí, na soutok Jihlavy a Rokytné nebo kostel sv. Jakuba na protějším kopci. V dálce je možné spatřit také chladící věže dukovanské elektrárny.

K vyhlídce Alfonse Muchy vede červená turistická trasa, kterou zvládne prakticky každý, byť je třeba počítat s menším převýšením. Dostanou se k ní pěší i cyklisté. Rozhledna je přístupná celoročně a zdarma.

Spustit audio