V rodinné sklárně v Nenačovicích u Berouna můžete zblízka pozorovat výrobu uměleckého skla

14. září 2018
Česko – země neznámá

V malé sklářské huti v Nenačovicích u Berouna ve Středočeském kraji si můžete zblízka prohlédnout ruční výrobu skla. Rodinnou firmu Glasstar založil její majitel Julius Starove v roce 1996 doslova z ničeho. Sklárna v počátcích neměla žádnou budovu, pouze malou sklářskou pec pod širým nebem. Dnes v Nenačovicích stojí celý sklářský komplex. Nás do místního obchodu i k tavícím pecím zavede majitel Julius Starove a sklář Tomáš Vyskočil.

Česká republika je považována za sklářskou velmoc a české sklo si dodnes ve světě udržuje své jméno. Je to nejen díky velké tradici, ale také díky mnoha šikovným sklářům, kteří tuto profesi milují. Málokdy se přitom při pití z krásné skleničky zamyslíme nad tím, jak je její výroba pracná, a jak vlastně probíhá.

Majitel sklárny v Nenačovicích Julius Starove rád vzpomíná na to, jak s manželkou začínal v oboru sklářství podnikat. Neměl k dispozici žádnou budovu, a tak první malou tavící pec postavil přímo pod širým nebem. Byla malá, jen na 30 kilogramů skla, ale pro široké okolí byla velkou atrakcí. První pec byla pouze jednoduše zastřešená.

Julius Starove ale do sklárny investoval a postupně ji rozšiřoval. Jakmile byly dokončeny obvodové zdi, začala se budovat i nová větší tavící pec, kde by bylo možné vyrábět víc kvalitnějších výrobků. Dnes je tu celý sklářský komplex, jehož součástí je i malý obchod. Především je ale v centru areálu prostorná huť, kde mají čtyři sklářské pece. Dvě tavící na výrobu skloviny, a dvě chladící.

Od začátku provozu se tu udržuje tradiční hutní ruční výroba a nepoužívají se žádné automaty. Vyrábějí tu celkem 200 druhů výrobků - převážně skleněné květiny, ovoce, vázy, mísy, ruční barevnou kalíškovinu, zvířata, těžítka či skleněné bonbony. Některé výrobky jsou ručně ryté, většina ale upoutá zejména svou jedinečnou barevností.

V Nenačovicích byli na diváky zvyklí už od počátků sklářské hutě. Exkurze a návštěvy jsou vítány i dnes. Možnost podívat se zblízka, jak místním sklářům sklo ožívá pod rukama, je jedinečným zážitkem. Součástí huti je i podniková prodejna, kde je možné si koupit řadu výrobků nejen místních, ale také jiných sklářů.

Spustit audio