V Rodinném muzeu v Bečově nad Teplou na Karlovarsku najdete největší sbírku kasiček v republice

1. duben 2023

Kasička je předmět, se kterým během svého života potká asi každý. První většinou dostáváme v dětském věku, abychom se naučili šetřit peníze a hospodařit s nimi. O tom, jak se kasičky vyvíjely za posledních sto let, a to nejen u nás, ale i ve světě, vypráví expozice Rodinného muzea v Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji.

Kasičky totiž nejsou jen prasátka. "V naší zábavné expozici uvidíte stovky různých podob kasiček. Neuvěříte, do čeho všeho se dají spořit drobné mince. Vystavené kasičky jsou z různých materiálů, převážně však keramické a pocházejí ze všech koutů světa," říká majitelka muzea Jiřina Siváková.

Nejvzácnější exponáty, mezi které patří kovová pokladnička ve tvaru knížky popsaná švabachem z období meziválečného Německa, nebo pokladnička ve tvaru hasiče s vážící zhruba pět kilogramů, najdete vystavené ve vitrínách. Mnoho dalších je ale určeno k mnohem bližšímu prozkoumání. Dokonce si tu s nimi mohou děti i pohrát.

Muzeum, které se věnuje kasičkám jako jediné v republice, jich v současné době vystavuje přes dva tisíce. Rekordní sbírka byla dne 26. srpna 2020 zaregistrována do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, která spravuje také Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Muzeum sídlí v přízemí historické budovy bývalého soudu na bečovském náměstí. Kromě kasiček v něm najdete také expozici žehlení a praní s pestrou škálou předmětů vztahujících se k této, ne vždy oblíbené domácí činnosti. Prohlédnout si tu můžete nejrůznější žehličky, valchy, prací prostředky nebo historické pračky.

Rodinné muzeum se návštěvníkům otevírá společně se začátkem turistické sezóny na bečovském zámku. Vstupné je symbolické, zábava zaručena.

Spustit audio