V Třešti na Vysočině mají kovaný rám, ve kterém se můžete vyfotit jako Pan Tau

10. prosinec 2023

Také si z každého výletu, na který vyrazíte, přivezete mobilní telefon plný fotografií? Nebo ještě postaru posíláte pohlednice? A víte, že je možné to spojit? V Třešti na Vysočině si totiž můžete udělat fotografii, která vypadá jako pohlednice. A navíc na ní budete v roli místního slavného rodáka.

Na louce nad třešťským hřbitovem stojí velký kovaný rám s nápisem Pozdrav z Třeště. Ale to není vše. V rámu je zakomponovaná i železná buřinka a paraplíčko. „Když se řekne Otto Šimánek, tak možná někdo zaváhá. Když se ale řekne Pan Tau, tak už je to všem jasné,“ říká s úsměvem Romana Šťastná z městského úřadu v Třešti.

Herec Otto Šimánek se totiž v Třešti narodil. Jeho rodina sice žila v nedaleké obci Stajiště, ale na hercovu matku přišly porodní bolesti právě v Třešti. „Narodil se přímo na pultě třešťské lékárny. Stála na místě dnešního autobusového nádraží,“ vysvětluje Romana Šťastná. Právě na autobusovém nádraží dnes také stojí dřevěná socha Pana Tau.

Kovaný rám pohlednice z Třeště je důmyslně vymyšlený tak, aby se každý zájemce mohl do panoramatu města zakomponovat s buřinkou na hlavě a paraplíčkem v ruce. Za nápadem i provedením díla stojí místní kovář a muzikant Petr Píša.

V Třešti na Vysočině mají kovaný rám, ve kterém se můžete vyfotit jako Pan Tau

Konstrukce má několik schůdků, aby se do obrazu pohodlně vešel dospělý člověk i malé dítě. A rám je nastavený tak, že se v něm při správném úhlu za Panem Tau objeví i třešťské dominanty. „Kostel svatého Martina a místní zámek,“ upřesňuje Romana Šťastná.

Kovaný rám je pohodlně přístupný i pro maminky s kočárky, jen pár metrů od něj je parkoviště hřbitova. Dřevěnou sochu Pana Tau najdete na asi deset minut vzdáleném náměstí.

Spustit audio