V Žamberku mají Betlém. Sice se v něm nenarodil Ježíšek, ale zato v něm bydlí čtrnáct Králů

27. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Jsou místa, kde mají betlém nejen o Vánocích, ale po celý rok. Mám teď na mysli Betlém s velkým B. Tedy název, v tomto případě jedné čtvrti města Žamberka v Pardubickém kraji. Půvabné místo na levém břehu řeky Divoké Orlice, které si místy zachovává starobylý ráz, může někomu opravdu připomínat domečky ze starých betlémů.

Původ názvu Betlém v Žamberku ale s domácími betlémy nejspíš vůbec nesouvisí. Pravděpodobně odkazuje na tamní působení Jednoty Bratrské. Ostatně podle badatele Karla Kuči, který sestavil encyklopedii Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku, by podle první písemné zmínky o vísce Betlém u Žamberka měl název pocházet už z roku 1457.

Už samotná procházka žambereckým Betlémem podél řeky Divoké Orlice může být hezkým zážitkem. Staré, sice už zděné, ale mnohdy stále starosvětsky milé domky tam uvidíte na každém kroku. A pokud vyrazíte od tzv. Helvíkovského mostu, můžete si přímo u vstupu do Betléma prohlédnout Dům vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše. Je v něm dokonce i malé muzeum. Podívat se dovnitř je ale možné až v sezóně, tedy od května do září.

Během celého roku ale můžete vyrazit ke kapličce nad Betlémem. Tam je naopak podzimní a zimní období výhodou. V době, kdy stromy nejsou holé, ji totiž zakrývá bohaté listoví, a tak o její existenci spousta lidí, dokonce ani někteří místní, nemá tušení.

Vydat se k ní dá po druhé straně pásu betlémských domů, tedy ne od řeky. Je potřeba překonat nepohodlnou neprošlapanou cestu, ale cíl se vám za to odmění pěkným výhledem. Nejen na kapličku ale i na celý Betlém. Kaplička pochází zřejmě z počátku 19. století. Zasvěcena byla kdysi pravděpodobně Nejsvětější Trojici. Dnes v jejím štítě uvidíte Pannu Marii.

A co Ježíška? Našli bychom ho v žambereckém Betlémě? Bohužel ne. Ale zato tam mají dokonce 14 rodin Králů. Před několika stovkami let se tam totiž usadil zemědělec jménem Král s rozsáhlou rodinou. A to všechno jsou jeho potomci.

autor: RUS
Spustit audio