Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové je božská vláčná verze medovníku s krémem a marmeládou
Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. Sestává ze šesti medových placek proložených pudinkovým krémem a pikantní rybízovou marmeládou. Navrch je mléčná rumová poleva a dohromady je to opravdu zázrak.
- Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- Na krém:
- 400 ml mléka
- 1 pudinkový prášek
- 1 lžíce cukru
- 30 g másla
- 250 g rybízové marmelády
- Na polevu:
- 70 ml mléka
- 10 vrchovatých lžic moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- Na ozdobení:
- 20 kusů lískových oříšků
Postup
Ve vodní lázni rozpustíme cukr, máslo a med. Poté přidáme dvě vejce, hrnec vyndáme z vodní lázně a umícháme hladkou kaši. Musí zhoustnout. Pak přidáme lžičku jedlé sody.
Do vyšlehané medové pěny přisypeme prosátou mouku. Hmotu propracujeme vařečkou a potom rukama na vále, abychom vytvořili kompaktní těsto.
Uhněteme váleček, který rozdělíme na 6 stejných dílů na 6 budoucích placek. Z každého kousku těsta vyválíme na pečicím papíře tenkou kruhovou placku. Pak na ni přiložíme pokličku o průměru asi 30 cm, objedeme ji nožem, abychom odřízli přečnívající kousky těsta. Získáme krásnou kruhovou placku.
Každá placka se bude péct zhruba 4 minuty při 180 ˚C. Po upečení necháme placky vychladnout na rovné ploše.
Na přípravu krému rozmícháme ve 200 ml mléka 1 lžíci cukru s pudinkovým práškem.
Dalších 200 ml mléka přivedeme k varu a nalijeme do nich ochucené pudinkové mléko. Za stálého míchání povaříme asi 1 minutu, až vznikne hustý pudink.
Pak hrnec odstavíme z plotny a vmícháme do pudinku na zjemnění 20 g povoleného másla. Dáme vychladit.
Krém rozdělíme na tři díly a upečené zchladlé placky začneme střídavě potírat krémem a marmeládou. Na první placku dáme vrstvu pudinkového krému a přikryjeme další plackou. Na ni přijde vrstva ostré rybízové marmelády, tu zase přiklopíme další plackou a takhle prostřídáme dál. Na vrchu nám zůstane šestá placka.
Vyrobený dort zatížíme ideálně přes noc hrncem s vodou, aby se chuťově propojili jednotlivé vrstvy.
Druhý den dokončíme dort mléčnou rumovou polevou. Dáme vařit zhruba 70 ml mléka. Do horkého mléka zamícháme asi 10 vrchovatých lžic moučkového cukru a přidáme rum. Zamícháme, aby se to propojilo a krém byl hustý. Polevou přelijeme jen vrchní placku.
Do ještě vlhké polevy posadíme na krajích lískové ořechy na ozdobu a necháme ztuhnout v chladu.
Hana Kohoutová
Recept má od své babičky, které se narodila v roce 1896. Ona sama od ní dort poprvé ochutnala v roce 1960. Později ho pekla její maminka a dnes převzala štafetu sama. Dort vznikl v době, kdy se muselo šetřit se surovinami. Ale jeho chuť je překvapivě dokonalá.
Paní Kohoutová nás přivítala před domem, kde má záhony s rozkvetlými růžemi. Pak nás pozvala na oběd. Podával se šumavský guláš s hříbky a knedlíkem. Bylo to vynikající. Byl i čas na vyprávění o Šumavě a přírodě.