Vánoční zvyky, historické ozdoby a další nostalgické exponáty přestavuje karlovarský Vánoční dům

21. prosinec 2020

Vánoční dům v Karlových Varech je jediný svého druhu v České republice. Po celý rok nabízí vánoční atmosféru a pohodu. Našli byste ho v městské části Doubí, v prostorách bývalého zámečku. Ty jsou rozdělené do několika částí. Jedna z nich představuje muzeum medvídků, jiná kouzelné městečko. V původních sklepeních zámečku je pak umístěno malé muzeum Vánoc.

Vánoční muzeum schraňuje historické ozdoby a další předměty, které s nejkrásnějšími svátky v roce souvisí. Najdete tu betlémy, stojánky na stromečky, formičky na cukroví a kuchyňské náčiní, které v minulosti používaly naše babičky a prababičky. Díky tomu tu mnoho návštěvníků s nostalgií zavzpomíná na Vánoce, jaké si pamatují z dětství. Návštěvníci také pomáhají expozici rozšiřovat. Často přináší ozdoby třeba po prarodičích, které měly uskladněné na půdě, aby mohly dělat znovu radost ve Vánočním domě.

Jedna z místností muzea pomáhá přiblížit vánoční zvyky a jejich symboliku. Pokud chcete vědět, proč na Vánoce stavíme betlém, proč věšíme na dveře adventní věnec nebo pouštíme po vodě skořápky se svíčkami, dozvíte se to právě tady. Nechybí ani informace o tom, jak se slaví Vánoce ve světě – kde nosí dárky skřítek, kde čarodějnice a pro jakou zemi je typický kůň.

Vánoční dům je možné navštívit po celý rok, nejen během adventu nebo vánočních svátků. Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky, pak vás jistě potěší novinka v podobě vyzdobené terasy s úžasným výhledem na řeku Ohři. Ani tady nechybí exponáty jako staré sáně, lyže, brusle nebo rádio. K odpočinku slouží lavičky s kožešinou, na kterých si můžete vychutnat nejen výhled, ale třeba i svařené víno.

Spustit audio