Varroáza včelstev je velice nebezpečné onemocnění, může za hromadné úhyny včel. Prevence ale existuje

18. březen 2023

Mnoho let ničí spoustu včelstev choroba zvaná varroáza. Před ní varuje i Jaroslav Sedláček, letitý včelař z Příchovic u Přeštic v západních Čechách a učitel včelařství. 

„Varroáza včelstev je velice nebezpečné onemocnění. Trvale sužuje a oslabuje naše včelstva a v důsledku tohoto oslabení jdou do popředí sekundární nemoci - nosema, mor plodu, viry, které zánik včelstev dokonají,“ vyjmenovovává učitel a včelař.

Český svaz včelařů spolu s Výzkumným ústavem včelařství zpracoval metodu, která se léta aplikuje. Ale ani sebelepší metoda, pokud se nedodržují jednotlivé úkony a termíny, léčení nemá význam a je neúčinné.

Včelař a jeho včely

„Důležité je, aby si všichni včelaři uvědomili, že k nim varroáza nepřišla pěšky. Je o zalétávání včel, atraktivnosti matek a sociálních jistotách každého včelstva,“ říká učitel včelařství Jaroslav Sedláček. Podle něj se musí s varroázou bojovat po celý rok, aby se naše včelstva uchovala a nebyly takové hromadné úhyny jako ve světě, potažmo i u nás.

Prevence před varroázou

„Na jaře, před uvolněním včelího hroznu, by měli včelaři provést – bez rozdílu zimních výsledků spadu – nátěr plodu přípravkem M1AER s následným zafumigováním Varidolem. Nebylo zatím prokázáno, že by na křížové podání dvou léčiv byla rezistence. Kdyby nezabralo jedno, zabere druhé.“

„Důležité ale je, aby se včelaři z okolí domluvili a vše dělali v jednom termínu. Je to vše o zalétávání. Co je platné, když to jeden udělá a dalších deset ne. Reinvaze je z prostoru, a pak je to zase boj na dlouhou dobu,“ posteskl si Jaroslav Sedláček.

Včely

V průběhu sezóny je třeba aplikovat alespoň 2x kyselinu mravenčí (Formidol) podle návodu v příbalových letácích. Na zimu, koncem září a začátkem října, provést první fumigace Varidolem, případně dát gabonové pásky Flumethrin 4 mg do včelstva a po měsíci je vyndat.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio