Ve sklářské huti U Hrocha ve Škrdlovicích na Vysočině můžete pozorovat skláře při práci

16. září 2021

Sklářské řemeslo je staré pět tisíc let. A příliš se od jeho počátků nezměnilo, alespoň tedy od vynálezu sklářské píšťaly před dvěma tisíci let. A pokud někdy zavítáte do Škrdlovic na Vysočině, můžete nahlédnout přímo pod ruce skláře při pilné práci. A věřte, že pohled do pece s pánví plnou rozžhavené skloviny je fascinující.

„V období začátku války tady ve Škrdlovicích vznikla sklárna, kterou založili Beránci, kteří pocházeli tady z vesnice,“ říká sklář Oldřich Šimpach. Skláři Beránkové už ve Škrdlovicích nepracují, tradici dnes udržuje sklářská huť U Hrocha. Jde v podstatě o jednu místnost, které Oldřich Šimpach říká sklářský ateliér.

Turisté tu mohou vidět celý proces výroby skla. „Vidíme v rohu sklářskou pec, máme tam sto dvacet kilo žhavé skloviny,“ ukazuje sklář. Na zdi visí množství sklářských píšťal různých druhů a Oldřich Šimpach trpělivě a poutavě vysvětluje nejen to, co právě dělá, ale popisuje také druhy nářadí a použité materiály.

Sklářský ateliér U Hrocha příchozím nabízí také možnost vyrobit si nějakou tu skleničku, figurku nebo těžítko. Je ale třeba se předem objednat, aby se mohl Oldřich Šimpach amatérským zájemcům plně věnovat. „Je vidět, že některé děti k tomu mají vztah a jsou opravdu šikovné,“ říká sklář a se smíchem dodává, že tak hledá nové skláře.

Spustit audio