Ve Zbečně můžete nad řekou Berounkou navštívit obnovenou Masarykovu vyhlídku s památným javorem

16. listopad 2018
Česko – země neznámá

Tomáš Garrique Masaryk trávil jako první prezident svůj volný čas na zámku v Lánech nedaleko Prahy. Rád se projížděl na svém koni Hektorovi do blízkého i vzdálenějšího okolí. Jednak proto, aby měl přehled o tom, jak se okolí zámku zvelebuje a pozdravil se s místními obyvateli, a jednak proto, že měl svá oblíbená místa, kam zajížděl pro svou potěchu. Některá jsou dobře známá, o jiných se postupně dovídáme z různých svědectví.

Mezi ně patří i středočeská obec Zbečno, která leží u řeky Berounky v křivoklátských lesích. Masarykovo oblíbené místo je dnes na soukromém pozemku pana Romana Čížka, který s pomocí Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko původní vyhlídku obnovil a zpřístupnil veřejnosti. Znovu si tu tak můžete vychutnat krásný výhled na Berounku, za kterým sem podle svědectví jezdíval Tomáš Garrique Masaryk.

Pokud se vydáte po silnici ze Zbečna do Sýkořice, uvidíte v ostré zatáčce za Zbečnem ceduli s názvem Památný strom. Jde o javor babyka, který sice na Křivoklátsku roste hojně, ovšem tento je skutečně jedinečný. Jmenuje se Masarykova babyka a je úchvatný už svým zjevem. Obvod kmene je více než 250 centimetrů a výška 10 metrů. Jeho kmen je již dutý a chráněný menší stříškou. Stojí tu už několik set let, a přestože je na první pohled jasné, že už téměř odumřel, stále se ještě dere k životu.

Na straně směrem od silnice můžeme stále vidět živé větve, které se natahují dolů k Berounce a k lesu, jako by chtěly z okolní přírody nabrat ještě trochu sil. Ve skutečnosti jde ale o dvojitý kmen. Ten mladší, stále živý, je potomek původního památného stromu. I když Masarykova babyka dožívá, zanechává nám tu svého pokračovatele.

V těsné blízkosti Masarykovy babyky dnes uvidíte zelená vrata a za nimi upravený plácek s krásnou vyhlídkou. Tento původně zcela zarostlý pozemek získal do soukromého vlastnictví pan Roman Čížek a rozhodl se ho obnovit tak, jak ho tu kdysi vídal Tomáš Garrique Masaryk při svých vyjížďkách. Velmi pravděpodobně odtud mimo jiné pozoroval i stavbu mostu ve Zbečně, který rovněž nese Masarykovo jméno. A výhled je z tohoto místa skutečně překrásný. Vidět je celé město, které se rozprostírá kolem Berounky, a kolem krásné křivoklátské lesy a kopce.

Spustit audio