Věděli jste, že se do perníku přidával i pepř?

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník velkým luxusem.

Z hanzovních měst byl perník často exportován do vnitrozemí. Tradice výroby perníku do dnešních dnů přetrvala v Brémách, Mnichově, Norimberku, Amsterdamu, Gdaňsku nebo Toruni.

V Česku je nejznámější pardubický perník. Recept na pardubický perník pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel Pardubic Vilém z Pernštejna ho koupil. Do perníku se kdysi přidával i pepř.


Jak se kdysi říkalo perníku?

a) peprník – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) palivec
– SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04.

Hrajeme o profesionální kuchyňskou váhu z nerezu od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 23. prosince!