Věděli jste, že výroba jediné lentilky trvá více než 8 hodin?

Čokoládové dražé vyrábí olomoucká Zora

Výroba Lentilek začala už v roce 1907 v holešovském závodě, kde se z velké části vyrábějí dodnes. Jméno jim dal až pár let po jejich vzniku Philipp Kneisl, zakladatel holešovského závodu, když nechal název Lentilky registrovat. Jejich jméno pochází z latinského lenticula, což v překladu znamená čočka.

Pro mnohé dámy byly červené lentilky jejich prvními rtěnkami. Ke svůdnějším rtíkům už pomohly nejméně ve čtyřech generacích. I samotné pracovnice na výrobní lince patří k nadšeným milovnicím veselých bonbonů. Ani za desítky let, co je tam vyrábějí, se nezbavily lentilkového nadšení.

Čokoládová čočka

Lentilky vznikají v obřích míchačkách. Uvnitř se mezi jednotlivými technologickými kroky míchá čokoládová čočka. Na ni se nanáší specifická lentilková krusta. Bonbóny se tam gumírují, škrobí, polévají cukerným roztokem a nakonec se nabarví. Rachot z toho, jak se bonbóny mezi jednotlivými kroky v obří míchačce přesypávají, naplňuje celou halu.

Míchačka na lentilky

„Celý cyklus se opakuje pětašedesátkrát, což zabere osm hodin,“ dodává mistrová Eva Tomaštíková. Pracuje v továrně už 25 let. Vzpomíná, jak do ní přišla ve 14 letech poprvé: „Všechny výrobní stoje připadaly obrovské, fascinující a úchvatné, zamilovala jsem si to tady.“

Míchačky

Cukerné roztoky pro výrobu cukernaté lentilkové krusty se připravují v tzv. varně. Jsou uloženy v zásobnících, kde čekají, až je trysky v oněch „lentilkových míchačkách“ rozpráší na čokoládovou čočku.

Čokoládu pro lentilky vyrábějí v olomoucké Zoře. Složení se liší podle trhu, na který lentilky jdou. Ty pro Británii nebo Německo jsou výrazně sladší. Mléčná čokoláda se skladuje ve čtyřmetrákových bílých vacích.

Zvláštní lentilky

Lentilkoví milovníci si jistě všimli, že továrna stále častěji vyrábí limitované edice. Obvykle je to záležitost barev, ale na trhu jsou i lentilky s ovocnou příchutí, ve kterých schází čokoláda. Kdyby to bylo na samotných pracovnicích holešovské továrny, třeba na Evě Tomaštíkové, vyráběla by zase Mintelky.

Žlutá rozjasňuje, používají dva odstíny

Byly ve dvou barvách – bílé a růžové a náplň tvořila hořká čokoláda. V cukrové krustě bylo mentolové aroma. Mintelky se vyráběly v polovině osmdesátých let. Kombinace mentolu a tmavé čokolády se dobře prodávala v zimě.

I v současnosti je na trhu speciální zimní edice lentilek. Zajímavostí je, že bílé lentilky se od modrých neliší jen barvou. Jsou z bílé čokolády.