Velikonoční medová vajíčka
Pondělní Babské rady jsou plné vašich dobrých rad, ale i receptů. Naše posluchačka paní Marie z Blatnice pod Svatým Antonínkem se s námi podělila o recept na velikonoční medová vajíčka.
Budete potřebovat:
- 30 dkg hladké mouky
- 12 dkg medu
- 16 dkg mletého cukru
- 6 dkg másla nebo tuku
- 2 vajíčka
- 1 kávovou lžičku perníkového koření
- 1 kávovou lžičku jedlé sody
- skořici, anýz, hřebíček
- kůru z 1/2 citrónu
Postup:
- Sypké ingredience smícháme s medem, máslem, vajíčky, vypracujeme těsto a necháme 24 hodin ležet.
- Rozválíme na 5 milimetrů, vykrajujeme vajíčka.
- Po upečení potíráme povidlím nebo zdobíme tmavou roztopenou čokoládou.
Na Velikonoční pondělí můžete tuto sladkost nabídnout při mrskutu nebo upéci jakékoli tvary a hostit jimi návštěvy během celého roku.
Související
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Pečené kuře s jarní nádivkou
Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.