Velký Mehelník u jihočeského Písku přitahuje lidi od nepaměti. Je nejvyšším vrcholem Píseckých hor

28. říjen 2022

Písecké hory je lidový název pro Mehelnickou vrchovinu, tedy lesnaté kopce táhnoucí se od města Písku až po Temelín. A i když nejde o žádné velehory, přesto může mít návštěvník pocit, že se ocitl někde výš, v šumavské divočině nebo třeba v Brdech. Nejvyšším vrchem Píseckých hor je Velký Mehelník. Název dostal podle mlh, které ho často zahalují.

Písecké hory mají rozlohu asi šedesát kilometrů čtverečních, a i když při procházce mezi kopci každou chvíli narazíte na nějakou stopu po lidské činnosti, jdete v podstatě sami téměř nekonečnými lesy.

Hory jsou oblíbeným výletním místem všech Písečanů. Křižuje je několik naučných stezek a najdete v nich i několik atrakcí pro děti, jako je lanový park nebo obora s vyhlídkou na zvířata. Na nejvyšší horu Velký Mehelník se dá nejpohodlněji vystoupat z Flekaček, což je okrajová písecká čtvrť, kde sídlí lesní správa a kde funguje i záchytné parkoviště.

V lesích narazíte na práci kameníků

Na úpatí Velkého Mehelníku můžete narazit na desítky balvanů, které někdo kdysi osekal do tvaru podlouhlého kvádru. „Nejčastěji se tady v lesích narazí na kamenná koryta, žlaby, kamenky nebo futra,“ vypočítává ředitel společnosti Lesy města Písku Václav Zámečník. „Vedle hornictví mají totiž tyhle kopce i řemeslnou tradici. Kameníci z Písku a okolí chodili do zdejších lesů a na místě vytvářeli spoustu výrobků. A zůstala tu po nich spousta nepodařených kusů a odštěpků,“ vysvětluje.

Loupežnický stůl

O kus dál stojí loupežnický stůl, u kterého se měli loupežníci dělit o poklady. Václav Zámečník ukazuje na velký plochý kámen, který skutečně připomíná stůl a do kterého kdysi kdosi vytesal i několik reliéfů lebek a křížů. Neobvyklý skalní útvar byl zakreslen do map už na začátku 19. století a odjakživa přitahoval pozornost lidí.

Písecký archeolog Jiří Fröhlich před lety vedl v okolí loupežnického stolu průzkum a našel při něm artefakty z doby halštatské a bronzové. „Jde o poměrně vysoko položené místo a dodnes nám není jasné, proč tam lidé v té době žili,“ zmiňuje jednu ze záhad píseckých kopců.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.