Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou. Kvalitní a šťavnaté maso připravené s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Suroviny:
půl kilogramu vepřové panenky, 300 gramů sušených hub, nejlépe hříbků, 1 cibule, houbové koření, petržel, olej, mletý pepř
Postup:
Pokud máme čas, plátky panenky si tak na 2 hodiny předem naložíme do směsi oleje a bylinek. Pánev s kapkou oleje pořádně rozpálíme a panenky na ní z obou stran orestujeme, z každé strany maximálně 3 minuty, aby maso zůstalo šťavnaté. Maso můžeme posypat houbovým kořením, osolíme dle chuti. Poté maso odložíme do teplé trouby nebo do alobalu a ve výpeku orestujeme cibulku a přidáme nakrájené houby. Poté zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přidáme petržel a podusíme do zhoustnutí.
Panenky podáváme přelité omáčkou nejlépe s pečenými bramborami.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Související
-
Plněná vepřová panenka, maso připravené s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro ...
-
Sekaná plněná vepřovou panenkou - maso různých chutí a vůní
Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe, po kterém se ve vaší kuc...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.