Vítězný recept posluchačů: Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky z perníkového těsta

Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.

Ingredience
  • Ingredience na 12 kusů:
  • Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 45 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 1 menší vejce
  • 50 g másla
  • půl lžičky vanilkové esence nebo vanilkový cukr
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky kypřicího prášku do perníku
  • Na náplň:
  • 125 g mletých ořechů vlašských
  • 3 velké lžíce meruňkové marmelády
  • 1 velká lžíce jahodové marmelády
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • Na polevu:
  • 55 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu
  • Na ozdobu:
  • 1 bílek
  • 1 hrst loupaných mandlí

Postup

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přisypeme moučkový cukr a přidáme med. Potom přidáme vejce a povolené máslo. Těsto ochutíme vanilkovou esencí, mletou skořicí a perníkovým kořením. Přisypeme kypřicí prášek do perníku a jedlou sodu. Ze všech surovin vypracujeme ručně pevné hladké těsto a necháme jej 1 den odpočívat v chladu.

Druhý den pomoučíme vál a začneme vyvalovat placku silnou asi 5 mm. Pomocí obdélníkového tvořítka 7x5 cm se zaoblenými rohy vykrajujeme jednotlivé kousky, jako kdybychom vykrajovali karty.

Polovinu vykrájených kousků, které budou tvořit horní část, potřeme bílkem a ozdobíme oloupanými mandlemi, které jsme rozřízli podélně napůl, abychom získali rovnou plošku k posazení na modlitbičky. Vždy dáváme 4 mandle do středu, aby vytvořily něco jako motýlka.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ˚C asi 12 minut dozlatova. Po vytažení z trouby jsou perníčky měkké. Necháme je zchladnout a ztuhnout na mřížce.

Náplní je slepujeme další den. Na náplň dáme do mísy mleté ořechy, přidáme tři lžíce meruňkové a jednu lžíci jahodové marmelády. Přidáme trochu mleté skořice a vanilkového cukru. Náplň má být jako hustá pasta, aby nevytékala a zároveň ji mohly modlitbičky nasát, proto jí dáváme hodně.

Vždy spojujeme dva kousky k sobě. Na spodní díl bez mandlí naneseme nožem dostatek ořechové náplně a rozetřeme ji do krajů. Na to položíme dílek s mandlemi a lehce přitlačíme. Vytlačenou ořechovou náplň zahladíme na krajích nožem. Vytvoříme tak pomyslnou modlitební knížku.

Na rumovou polevu smícháme moučkový cukr, lžíci horké vody a dvě lžíce rumu. Vše vymícháme metličkou. Polevou potíráme vršky modlitbiček pomocí štětce nebo mašlovačky a necháme zaschnout.

Miletínské modlitbičky necháme uležet do druhého dne.

Lenka Hagerová

Recept má od svojí tety. Je to taková směska rodinných receptů na perníčky, náplně a rumové polevy. Miletínské modlitbičky pekla její teta jako cukroví na vánoce. Originální recept uchovává rodina Erbenů v Podkrkonoší. S nápadem péct modlitbičky přišel pan Erben poprvé v roce 1864.

Paní Hagerová peče velmi ráda. Nabídla nám například hned několik druhů kynutých koláčů a dopřáli jsme si i domácí limonádu s ledem ze stolního výrobníku. Pečení fandil i její malý syn. Bylo to horké, ale příjemné odpoledne.

Lenka Hagerová a Patrik Rozehnal