Vrchu v Týnu nad Vltavou se říkalo Na Spravedlnosti. Dnes na něm stojí jedna z nejnižších rozhleden

22. říjen 2021

Mnoho z nás někdy slyšelo o jihočeském Týnu nad Vltavou. Natáčela se tam například filmová série Kameňák. Týn se sice rozkládá nad řekou Vltavou, ale je tu ještě něco, co je nad Týnem samotným. Kopec, kterému se dnes říká Semenec. Dřív se mu říkalo Na Spravedlnosti a stávala na něm šibenice. Ta už je samozřejmě dávno pryč a místo ní tam stojí daleko příjemnější stavba.

Původně stával na tomto místě dřevěný pavilon. Ve 30. letech 20. století vyrostla místo něj pouhých pět metrů vysoká betonová rozhledna, ze které je ovšem úžasný výhled na řeku, na samotné město Týn nad Vltavou, na protilehlé kopce i na údolí, kterým Vltava odtéká dál směrem k Bechyni.

„Semenci se dříve říkalo Na Spravedlnosti. Je vysoko nad údolím a je odtud hezký výhled k soutoku Lužnice a Vltavy. Už v roce 1922 se místní zastupitelé rozhodli umístit na jeho vrchol krásný dřevěný altánek,“ popisuje místostarostka Týna nad Vltavou Martina Sudová.

V městské kronice se podle ní dá najít mnoho zmínek o tom, jak byla tato vyhlídka nad městem oblíbená. A nejen vyhlídka. Oblíbeným výletním místem je celý vrch Semenec, protkaný spoustou cest i několika naučnými stezkami. A jen několik desítek metrů od rozhledny se nachází nevšední Přírodovědné muzeum Semenec.

Výletní místo na Semenci je jedinou cestou, kudy se dostanete k cípu soutoku Vltavy a Lužnice

Od rozhledny se můžete vydat například k cípu soutoku Lužnice a Vltavy. Další možností je poněkud delší naučná stezka, která se jmenuje Na Onen svět. Začíná u rozhledny a končí zcela symbolicky na skutečném Onom Světě, tedy přesněji v osadě na Kovářovsku. A protože se podél stezky nachází různá tajuplná místa opředená mystikou, staly se nedílnou součástí naučných tabulí i pověsti a historické příběhy vztahující se k těmto místům.

Spustit audio