Vrzavé skály na Zlínsku dostaly jméno podle zvuku, který za větru vydávají při kontaktu se stromy

3. červenec 2020

Jižně od obce Držková, která se nachází zhruba dvacet kilometrů od Zlína, se tyčí Vrzavé skály. Pro výstup k těmto skalám je zapotřebí dobrá fyzická kondice. Odměnou je pak ale nádherný výhled do krajiny. A protože Vrzavé skály leží v Hostýnských vrších, je na co se koukat.

Vrzavé skály jsou zajímavým přírodním útvarem uprostřed lesa. Jedná se o pískovcový sediment, zpevněný křemenem. A proč se jim říká Vrzavé skály? „U těchto skal, které vypadají jako kolmé stěny, rostou staré smrky. Ty se při silném větru o tu skálu otírají a vydávají vrzavý zvuk,“ říká dlouholetá kronikářka obce Držková Drahomíra Mrázková.

K Vrzavým skalám se váže také historie z druhé světové války, kdy se pod nimi ukrývali angličtí parašutisté. „Bydleli v jednom skalním převisu a zřídili si tam dokonce radiovou stanici. V Držkové žil ale německý občan, který je udal. Němci na ně udělali zátah, ale díky náročnému strmému terénu se podařilo anglickým parašutistům včas uprchnout. Když se o všem dozvěděli partyzáni z Brigády Jana Žižky, kteří působili tehdy v Hostýnských horách, pomstili se a udavače zastřelili,“ dodává Drahomíra Mrázková.

K Vrzavým skalám se nejlépe dostanete z obce Kašava. Výhled z těchto skalisek je neopakovatelný. Jako na dlani můžete vidět Slušovickou přehradu a při dobrém počasí i Bílé Karpaty či Buchlovské hory a hrad Buchlov. Místo je navíc dostupné pěšky, pro náročné i na horském kole.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio