Všestranný okurkový lák. Hodí se k salátu do zálivky a prodlouží vám trvanlivost potravin
Okurkový lák se dá originálně použít na nepříjemné pocity po společenských oslavách s alkoholem. Používají ho i sportovci, jeho konzumace totiž díky obsahu octa dokáže zmírnit svalové křeče po sportovním výkonu.
Ovšem pozor, je kyselý a citlivějším jedincům může způsobit zažívací obtíže, proto si ho před případnou konzumací zřeďte vodou.
Zbytkový lák od okurek se dá také použít místo klasické zálivky na zeleninový salát. Pokud ho smícháte s bílým jogurtem, vznikne krémová zálivka na bramborový salát. V okurkovém láku se dá také marinovat maso, je potom křehčí a má lepší chuť.
A pokud vám po vaření zbylo vejce natvrdo, česnek nebo cibule, ponořte je do láku. Vydrží vám potom mnohem déle!
Související
-
Okurky pomohou proti migréně, zkuste okurkovou detoxikační polévku
Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že byly okurky využívány proti bolestem hlavy.
-
Jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky?
Jak velké, za jakého počasí, jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky? Poradí nám Dagmar Hančová z farmy ve Vraňanech na Mělnicku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka